Украинската армия казва, че Русия е засилила незаконното си използване сълзотворен газ, за да разчиства окопи, тъй като започва да прави по-голям напредък на изток повече от две години след пълномащабното си нахлуване, предава "Ройтерс".

Бойни отровни вещества (БОВ) като сълзотворен газ са забранени на бойното поле от Международната конвенция за химическите оръжия, която Русия и Украйна са подписали.

Докато цивилните обикновено могат да избягат от сълзотворният газ, който предимно се използва за разбиване на митинги и протести в градовете, войниците, заседнали в окопите без противогази, трябва или да бягат под вражески огън, или рискуват да се задушат от газа.

Полковник Сергий Пахомов, изпълняващ длъжността началник на силите за атомна, биологична и химическа защита на армията, каза, че Киев е регистрирал около 900 употреби на сълзотворен газ и други подобни оръжия от Русия през последните шест месеца.

Русия използва главно ръчни гранати K-51, VOH и RH-VO, заредени с CS, CN и други газове, каза той в интервю за Ройтерс. Украинската армия по-рано твърдеше , че руските сили също са използвали хлорпикрин, който е бил използван като отровен газ през Първата световна война.

Руското посолство в Нидерландия, където е базирана Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), заяви на X през януари, че твърденията за използване от Русия на гранати с газ CN използват непотвърдени данни

По-рано Москва обвини украинските сили в използване на химически оръжия, нещо, което Киев твърдо отрича.

ISW: Забавянето на американската помощ за Киев помага на Русия да постигне пробив на бойното поле

ISW: Забавянето на американската помощ за Киев помага на Русия да постигне пробив на бойното поле

Зеленски подписа закона за мобилизацията