Продължаващото забавяне на американската помощ за Украйна ограничава способността на Киев да провежда ефективни отбранителни операции, което предоставя на Русия възможности за настъпление.

Това посочват в дневния си анализ експертите от базирания в САЩ Институт за изследване на войната (ISW).

Тази динамика може да помогне на руските сили да постигнат значителни оперативни успехи в бъдеще.

Русия и Украйна са въвлечени в постоянна надпревара за иновации и адаптация във въздушното пространство. Русия продължава да коригира времето, мащаба, състава и целите на своите удари в опит да пробие украинската въздушна отбрана.

Значителните забавяния на американската военна помощ вече доведоха до недостиг на ракети в Украйна и възпрепятстваха способността на Украйна да се адаптира към развиващите се руски атаки.

Украйна знае за 37 хиляди души в неизвестност - военни и цивилни

Украйна знае за 37 хиляди души в неизвестност - военни и цивилни

Реалната цифра може да е много по-висока

Всичко това принуждава Украйна да взема трудни решения за това как да разпределя системите за противовъздушна отбрана между тиловите и фронтовите части, което оставя фронтовите сили по-уязвими за въздушни атаки.

Единствено САЩ могат да предоставят на Украйна системи за противовъздушна отбрана в мащаба, необходим за значително подобряване на украинските способности за противовъздушна отбрана, заключават анализаторите.

На 16 април Зеленски подписа нов закон за мобилизацията, с което кодифицира трудно, но изключително важно решение в усилията на Украйна да стабилизира апарата си за генериране на сили и да подготви адекватно украинските бойни сили както за отбрана, така и за нападение.

Новият закон за мобилизацията, който Върховната рада на Украйна прие на 11 април, намалява възрастта за призоваване в Украйна от 27 на 25 години, отменя статута на "ограничена годност" за военна служба и задължава гражданите, живеещи в чужбина, да се регистрират за военна служба в Украйна.

Словакия няма да пусне Украйна в НАТО

Словакия няма да пусне Украйна в НАТО

Братислава обаче подкрепя присъединяването ѝ към ЕС

Украински военни представители подчертаха необходимостта от нов украински закон за мобилизацията, за да се реши проблемът с недостига на личен състав в Украйна, който заедно с недостига на западна помощ прави отбраната на Украйна в критичните райони на фронта изключително трудна.

Способността на Украйна да се защитава на целия театър на бойните действия и в крайна сметка да оспорва инициативата на Русия на бойното поле зависи от способността на Украйна да възстанови съществуващите и да създаде нови части, както и от предоставянето на американска военна помощ на съществуващите и новите части.

Говорителят на Украинската национална гвардия полковник Руслан Музичук заяви, че руските сили в Източна Украйна напоследък не използват големи части за провеждане на нападения, а вместо това използват групи, разделени на два отряда, подсилени с бронирани машини, за провеждане на наземни атаки.

СБУ: Украйна превърна руски радар за 100 млн. долара в гевгир

СБУ: Украйна превърна руски радар за 100 млн. долара в гевгир

Унищожаването на радара вероятно ще намали способността на Русия да открива въздушни цели по северната граница

Музичук заяви, че руските сили използват и малки превозни средства без защита, за да се приближат бързо до украинските позиции и да създадат условия за последваща руска пехотна група, която да обезопаси тези позиции.

Музичук съобщи, че украинските безпилотни самолети са унищожили около 70% от руските бронирани машини миналата седмица, въпреки че не е ясно дали Музичук твърди, че украинските безпилотни самолети действително са унищожили бронирани машини или временно са ги извадили от строя.

Руски инструктор от Storm-Z твърди, че руските сили трябва да се възползват от недостатъците на Украйна, породени от недостига на оборудване, за да увеличат ударите с руски управляеми бомби в подкрепа на руските сухопътни операции.

На среща с чешкия премиер, Байдън напомни на Конгреса за Украйна

На среща с чешкия премиер, Байдън напомни на Конгреса за Украйна

Петр Фиала ще се срещне с депутати на Капитолийския хълм във вторник

На 15 април инструкторът твърди, че украинските сили не са в състояние да се защитят от руските удари с управляеми бомби, които са нанесли значителни щети на украинския личен състав, оборудване и други материални средства.