Руските войски са преминали към тактиката на "изпепелената земя" в източния град Бахмут и унищожават сгради и позиции с въздушни удари и артилерия. Това заяви командващият украинските сухопътни войски генерал-полковник Олександър Сирски, цитиран от "Ройтерс".

Нападението на Русия срещу Бахмут - малък град в Донецка област, е в центъра на най-голямата битка от началото на войната през февруари 2022 г.

"Врагът премина към т.нар. "тактика на изпепелената земя", която беше прилагана и в Сирия, обясни Сирски.

Той подчерта, че отбраната на Бахмут от украинските сили продължава. По негови думи ситуацията е трудна, но контролируема.

Украйна отрича Бахмут да е превзет от руските сили

Украйна отрича Бахмут да е превзет от руските сили

Москва била "много далеч" от овладяването на града

Сирски посочи, че руските сили привличат специални и десантни части за подкрепление в сраженията в града, тъй като бойците от руската военна група "Вагнер" вече са "изтощени".

Бахмут е арена на една от най-кръвопролитните битки във войната, продължаваща вече втора година. В сраженията до момента и двете страни са дали огромен брой жертви, а голяма част от града е в руини.

Превземането на града не само ще даде на руските бойци рядка победа на бойното поле след месеци на неуспехи, но може да прекъсне снабдителните линии на Украйна и да позволи на силите на Кремъл да напреднат към други украински крепости в източната част на Донецка област.

Русия ожесточава ударите по ключови градове в Украйна

Русия ожесточава ударите по ключови градове в Украйна

Киев твърди, че е отблъснал над 40 вражески атаки за денонощие