Няколко украински военнослужещи са били обвинени в държавна измяна за предаване на информация по време на неразрешена мисия, което позволило на Русия да атакува военно летище, съобщи Службата за сигурност на Украйна (СБУ), цитирана от Ройтерс.

В изявление на СБУ се казва, че военнослужещите са се опитали "без съгласуване със съответните държавни органи" да завладеят руски самолет през юли миналата година, след като неговият пилот е заявил, че ще дезертира.

По време на "специалната операция" те разкрили подробности за местоположението на персонала и самолетите на украинските военновъздушни сили, които позволило на Русия да нанесе успешен ракетен удар по летище Канатово в Централна Украйна, се казва в съобщението.

"Украински командир беше убит, 17 други военнослужещи бяха ранени, два изтребителя бяха унищожени, а пистата, сградите и оборудването претърпяха значителни щети," се казва в изявлението на СБУ, публикувано в "Телеграм".

СБУ на Украйна: Русия чрез провокации иска да атакуваме Беларус

СБУ на Украйна: Русия чрез провокации иска да атакуваме Беларус

Аудиозапис от телефонен разговор на двама руски войници доказвал това

СБУ не разкрива колко военнослужещи са били замесени, нито ги идентифицира, но каза, че те са обвинени в държавна измяна и злоупотреба със служебно положение.

"Според разследването (въздушният) удар е бил причинен от произволни действия на отделни военнослужещи, които са решили... да завладеят самолет на руските въздушно-космически сили, чийто пилот уж се е съгласил на предложение да бяга в Украйна", се казва в съобщението.

"Тези действия на отделни военнослужещи, довели до тежки последици, смърт и раняване на защитниците на Украйна и навредили на отбранителната способност на страната, изискват съответна правна оценка."

Обвиняеми не са открити за коментар. Русия, която нахлу в Украйна през февруари миналата година, не коментира изявлението на СБУ.

В Русия въведоха доживотен затвор за държавна измяна

В Русия въведоха доживотен затвор за държавна измяна

Увеличават наказанията за тероризъм