Украинските въоръжени сили отново съобщават за сражения с руската армия на окупирания източен бряг на река Днепър в южната Херсонска област. За втори ден след вчера, Генералният щаб на ВСУ, потвърждава информацията, появила се още преди седмици, че украинската армия е преминала успешно на отстрещния, окупиран от руснаците бряг.

Тяхната задача е "да извършват диверсионни маневри, набези и разузнавателни операции", заявяват от генералния щаб.

Въоръжените сили на Украйна се опитват да изтласкат руските войските колкото се може по-далеч от Днепър, за да бъде сложен край на постоянния обстрел на освободената преди година част от Херсонска област на западния бряг на реката.

Руски военни наблюдатели от седмици съобщават, че украински войници са успели да се прехвърлят на източния бряг на Днепър по долното течение на реката, но официален Киев се въздържаше от потвърждение.

Украйна се похвали с успехи на източния бряг на Днепър

Украйна се похвали с успехи на източния бряг на Днепър

Украинските войски са създали няколко плацдарма

Говорителят на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Павло Ковалчук потвърди, че тази нощ руската армия е извършила атака с ирански дронове, като са свалени 29 от 38 дрона.

Атаката е била на няколко вълни.

За изминалото денонощие украинската армия отчита общо 67 бойни сблъсъка.

Въздушни удари е имало в Купянск, Харковска област; Победа, Новомихайловка, Водяне, Урожайне от Донецка област; Новоданиловка от Запорожка област; Тягинка от Херсонска област. В резултат на руските терористични атаки за съжаление има ранени сред цивилното население. Унищожаване и щети на жилищни сгради и друга цивилна инфраструктура.

Под артилерийски руски обстрел са били над 100 населени места.

В Бахмутско направление украинската армия продължава щурмови действия южно от града.

ISW: Киев работи по изтласкването на руснаците от Херсонска област

ISW: Киев работи по изтласкването на руснаците от Херсонска област

Това посочва в дневния си анализ Институтът за изследване на войната