Украйна отмени няколко ограничения за посещение на покритата с много лоша слава зона в Чернобил, където стана най-тежката ядрена катастрофа в историята на света.

"Днес подписах указ, който ще се превърне в началото на трансформацията на забранената зона в една от точките на растеж на нова Украйна. На първо място, ще създадем "зелен коридор" за туристи и ще премахнем предпоставките за корупция", обяви украинският държавен глава Володимир Зеленски в профила си в "Туитър".

В Чернобил разцъфнаха огромни водни лилии

В Чернобил разцъфнаха огромни водни лилии

Венчелистчетата се отварят с изгрева на слънцето...

Според Зеленски Украйна трябвало да покаже Чернобил на учени, еколози, историци и туристи.

"За съжаление, зоната на изключване е все още символ на корупция - служители на правоприлагащите органи събират подкупи от туристи, пренасят незаконно скрап и използват природни ресурси. Скоро ще прекратим всичко това", каза той.

Чернобил отбеляза скок в посещенията на туристи благодарение на успеха на придобилия световна слава американски телевизионен сериал за инцидента през 1986 г. "Чернобил" на HBO описва последствията от експлозията, мащабната операция по почистване и последващото разследване.

През април беше отбелязана 33-ата годишнина от катастрофата в Чернобил в тогавашната съветска Украйна, предизвикана от неуспешен тест за безопасност в четвърти реактор на атомната централа, който експлодира и изпрати облаци от ядрени материали в по-голямата част на Европа.

Войната на наративите: Защо руската пропаганда се изплаши от филма „Чернобил“?

Войната на наративите: Защо руската пропаганда се изплаши от филма „Чернобил“?

Добре, разказът е за 1986 г., но какво ще стане, ако утре този разказ е за Скрипал, за Крим, за Източна Украйна?