Властите в Киев са поискали от Интерпол да обяви за издирване самолетите, които са летели до Крим от 2014 г. насам. Това съобщиха от пресслужбата на прокуратурата на Автономна република Крим и град Севастопол (структура, която е част от главната прокуратура на Украйна).

Става въпрос за 190 самолета на руски компании, които са "арестувани" задочно по искане на надзорния орган. Освен това украинската прокуратура е изпратила искания за правна помощ до други държави, уточнява руската агенция "Новости".

Украйна обеща да превърне Крим в "адска тема" за Русия

Украйна обеща да превърне Крим в "адска тема" за Русия

Киев вече бил направил "много за това"

По оценка на властите от 2014 г. насам общо 500 самолета са изпълнявали редовни пътнически полети до Крим. През същата година Украйна затвори въздушното пространство над полуострова, неспособна да осигури безопасност на полетите. В Киев подчертават, че авиокомпаниите, извършващи превоз, са нарушили международните правила.

През ноември миналата година беше съобщено за "арест" на самолети на руски авиокомпании. Ръководителят на Крим Сергей Аксенов нарече това решение "дребнава мръсотия" и "жест на безсилна злоба", отбелязвайки, че въпреки че Украйна и по-рано е "арестувала" руски самолети, те не са спрели да летят.

Украйна арестува 44 самолета на Русия в Крим

Украйна арестува 44 самолета на Русия в Крим

В окупиран Крим действията на Киев бяха наречени политически блъф

Украйна все още разглежда Крим за своя територия, но временно окупирана територия. Държавното ръководство на Русия многократно е заявявало, че жителите на Крим демократично, в пълно съответствие с международното право и Устава на ООН, били гласували за обединение с Русия. Според руския президент Владимир Путин въпросът за Крим бил "окончателно затворен".

Крим се превърна в руска област, след като беше анексиран от Русия през 2014 г. като отмъщение за Майдана в Киев, вследствие на който беше свален от власт проруския президент Виктор Янукович. Въпросният референдум в Крим се проведе под дулата на неидентифицирани към онзи момент "зелени човечета", за които след години руските власти признаха, че са били редовни руски войници. 

В Украйна предлагат военна операция за завземане на Крим

В Украйна предлагат военна операция за завземане на Крим

А всички лоялни към Русия да бъдат изселени от полуострова