Украйна бележи стъпка назад и на този етап се отказва от усилията си да стане член на НАТО.
Това заяви министърът на външните работи Константин Гришченко, съобщава УНИАН.

По думите му Украйна ще продължи да развива отношенията си с НАТО, но въпросът за членството в тази организация не влиза в политическия ред на страната.

Изказването си Гришченко направи по време на XІ заседание на правителството, посветено на координиране на дейността на изпълнителната власт във сферата на външните отношения.

Гришченко напомни, че идеята за членството на Украйна в Алианса не се ползва с поддръжката на повечето украинци и че влияе деструктивно на ефективността на външната политика на Украйна.

По думите му конструктивният подход би бил сътрудничество с НАТО, но не и членство, като това отговаря на съществуващата ситуация.

Завоят, който прави новото правителство на Украйна не е неочакван, а напротив - логична стъпка след смяната на властта на Киев.
След като президентските избори бяха спечелени от ориентирания към Москва Виктор Янукович и смяната на правителството след оставката на Юлия Тимошенко, във външно политическо отношение Украйна е активна именно спрямо Русия.

Припомняме, и според последните допитвания сред населението на страната резултатите то референдума, проведен преди няколко години, остават същите - над 50% от украинците са против членството на страната в Алианса.

Киев подаде заявка за членство през 2008 година и въпреки големите надежди и лобирането на САЩ и президента Джордж Буш, останалите страни членки на организацията не удовлетвориха молбата за присъединяване към План за действие за членство.

На срещата на НАТО в Букурещ изготвиха заради това нов формат на отношения с Украйна в рамките на т.нар. годишна програма.