Във вечерната си сводка Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заявява, че руската армия се е изтеглила от Нова Каховка.

"На 22 март 2023 г. всички части на армията-окупатор, разположени в селището Нова Каховка в Херсонска област, са напуснали града", се казва във вечерната сводка. Преди да напуснат руснаците са събрали от местното население всичко каквото могат - големи количества домакински и електронни уреди, бижута, дрехи и мобилни телефони, пише още в сводката на военните.

По-късно вечерта в отделно съобщение генщабът опроверга първоначално публикуваната информация - "Окупаторите все още временно се намират в Нова Каховка. Информацията за предполагаемото изтегляне на противника от това населено място беше публикувана в резултат на неправилно използване на наличните данни. Въпреки това ние със сигурност ще освободим и Нова Каховка", се казва в изявление на Генералния щаб.

Нова Каховка е областен център в Херсонска област и бе окупирана още в първите дни на войната. В близост се намират язовир и водноелектрическа централа по Севернокримския канал, който доставя вода от Днепър в Крим. Руските войски използват града като тилова база и логистичен център, а не веднъж украинците изразиха притеснения, че ще разрушат нарочно съоръженията, за да наводнят земите и населените места.

През ноември месец миналата година украинците съобщиха вече веднъж, че руснаците са започнали изтегляне, включително и евакуация на цивилното население, което не се потвърди от последващите информации за фронтовата линия. Руското командване не казва нищо за това, че руските военни са напуснали града.

Във вечерната си сводка украинският генщаб потвърждава, че боевете за Бахмут продължавата и руснаците не са се отказали от превземането му.

През деня врагът нанесе 2 въздушни и 2 ракетни удара и изстреля 18 обстрела от реактивни системи на батальон. Нивото на ракетна заплаха в цяла Украйна остава високо. На територията на Белгородска област ЗС на Руската федерация задържат групировки за демонстрационни действия за предотвратяване прехвърлянето на украински части в други посоки.

Съобщава се за обстрел в Сумска, Черногивска област и Харковска.