Обединеното кралство, Нидерландия, Полша, Дания, Швеция, Белгия, Португалия и Франция се съгласиха да се присъединят към така наречената "самолетна коалиция", която ще предостави бойни самолети на Украйна. Това съобщи заместник-началникът на кабинета на президента на Украйна Игор Жовква, цитиран от украинското издание "Европейская правда".

Както пише изданието по този начин, според официалния представител, се формира европейската част на коалицията. Жовква увери, че скоро в нея ще се включат и други участници, без да уточнява подробности.

"Ние дори приехме отделно съвместно изявление по този въпрос с президента на Франция", каза той.

"Самолетната коалиция" е създадена за обучение на украински пилоти на умения за управление на западни самолети, както и на перспективите за организиране на доставката на съвременна бойна авиация в Украйна. Това стана възможно, след като администрацията на САЩ обяви, че вече не възразява срещу прехвърлянето на западни бойни самолети на Украйна от европейските страни.

В резултат на пътуването на Володимир Зеленски на срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова стана възможно "очертаването на контурите" на коалицията, каза Жовква.

Става дума за ускоряване на обучението на пилоти и техници за изтребители от четвърто поколение - главно за американските изтребители F-16 като най-масовата бойна машина на въоръжение в много страни от НАТО.

Обучават украинските военни да управляват танковете "Ейбрамс" и самолети F-16

Обучават украинските военни да управляват танковете "Ейбрамс" и самолети F-16

Първите 31 танка са доставени в Германия

Междувременно кабинетът на британския премиер излезе с изявление след срещата на Риши Сунак с Володимир Зеленски в Молдова, което предполага, че Великобритания ще започне да обучава украински пилоти през следващите седмици.

Тъй като Кралските военновъздушни сили на Великобритания не разполагат със собствени F-16, а самолетите EuroFighter, които имат, не са съвсем подходящи за решаване на задачите, необходими на Киев, вероятно става дума за организационната и финансовата роля на Лондон в обучението на украински пилоти.

В четвъртък полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че Полша възнамерява да започне да обучава украински пилоти на изтребители F-16, докато премиерът на Нидерландия Марк Рюте каза, че страната му също скоро ще започне да обучава украински пилоти на изтребители F-16.

Киев иска да получи 40-50 изтребителя F-16 от съюзниците

Киев иска да получи 40-50 изтребителя F-16 от съюзниците

Украйна се надява Г-7 и НАТО да разгледат въпроса през лятото