Украйна се надява да е "напълно готова" за членство в Европейския съюз след две години. Това заяви украинският премиер Денис Шмигал за италианския икономически вестник Il Sole - 24 Ore.

"Имаме амбициозен план да бъдем напълно готови за членство в ЕС след две години", се посочва в съобщението.

Шмигал пристигна в Рим за конференция за възстановяването на Украйна, организирана от италианското правителство. На събитието ще присъстват представители на властите и бизнеса от двете страни. Очаква се да се включат над 600 компании.

"Сигурни сме, че заедно с нашите съюзници ще реализираме спешна програма за възстановяване, която ще бъде от полза не само за Украйна, но и за Италия и цяла Европа", заяви Шмигал.

Украйна обяви график: до две години да е в ЕС

Украйна обяви график: до две години да е в ЕС

Има обаче един проблем - никой в ЕС не смята, че това е реалистично

"Украйна работи с партньори по еквивалент на плана "Маршал". Италия е третата по големина икономика в Европейския съюз. Италианските компании може да играят ключова роля в плана за възстановяване. Ние вече каним италиански компании за сътрудничество, тъй като планът за възстановяване започва тази година", допълни той.

Конференцията беше официално открита от италианския вицепремиер и външен министър Антонио Таяни тази сутрин. Президентът на Украйна Володимир Зеленски също ще присъства чрез видеовръзка. Очаква се италианският премиер Джорджа Мелони и украинският ѝ колега да говорят на заключителната сесия на конференцията.

Зеленски: Украйна де факто вече е член на ЕС
Обновена

Зеленски: Украйна де факто вече е член на ЕС

Киев показал с делата си, че изпълнява европейските критерии

Миналата година френският президент Еманюел Макрон предупреди, че може да минат "десетилетия", преди Украйна да се присъедини към ЕС. Дори европейските лидери, които подкрепиха предоставянето на Украйна на статут на страна кандидат на срещата си на върха през юни миналата година, признават, че перспективата за реално присъединяване на страната е отдалечена на доста години. В крайна сметка страни кандидатки като Сърбия, Турция и Черна гора чакат от много години - от 1999 г. в случая на Анкара.

Близките съюзници на Украйна в ЕС, като Полша и балтийските страни, силно подкрепят стремежа на Киев за членство, разглеждайки го като демокрация, която се съпротивлява срещу агресора. Много от старите членки на ЕС обаче са по-предпазливи, тъй като Украйна - световна селскостопанска суперсила - може да намали собствените им правомощия и предимства. Украйна и Полша - с общо население от 80 милиона души - биха могли да се обединят, за да съперничат на Германия като политическа сила в Европейския съвет, а някои твърдят, че Киев би довел до прекомерно източване на бюджета на ЕС.