Министър-председателят на Украйна Денис Шмигал е възложил на Министерството на външните работи, Министерството на икономиката и Държавната погранична служба да разгледат въпроса за налагането на санкции срещу беларуски държавни служители и бизнесмени, близки до президента на страната Александър Лукашенко. Това съобщи депутатът във Върховната Рада от партия "Европейска солидарност" Алексей Гончаренко, цитиран от ТАСС.

"В отговор на вашето обръщение относно възможността за подаване на предложения до Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна за прилагането на санкции срещу белоруски лица ви информираме, че Министерството на външните работи, Министерството на икономиката и администрацията на Държавната погранична служба са инструктирани да разгледат този въпрос", се казва в отговора на Шмигал на депутатския въпрос на Гончаренко, който той публикува в канала си в Telegram.

ЕС разширява санкциите срещу Беларус към фирми и бизнесмени

ЕС разширява санкциите срещу Беларус към фирми и бизнесмени

Удрянето на бизнеса "ще засегне нормалната икономическа активност"

Гончаренко припомни, че сега Европейският съюз, Великобритания и САЩ налагат санкции срещу беларуски държавни служители и бизнесмени, "които са близки до Лукашенко". Според него "Украйна с мълчанието си всъщност подкрепя режима на Лукашенко". Той изрази недоумение защо "украинските власти не наложиха санкции срещу беларуския олигарх Николай Воробей, който е собственик на "Прикарпатзападтранс" и е портфейлът на Александър Лукашенко и Виктор Медведчук".

По думите на депутата не са били наложени санкции срещу висши беларуски държавни служители, които, както той твърди, имат активи и финансови сметки в Украйна. "Надявам се правителството, Съветът за национална сигурност и отбрана и други отговорни органи да разгледат този въпрос и санкции срещу най-близкия кръг на Лукашенко да бъдат наложени възможно най-скоро", подчерта Гончаренко.

Европейският съюз подготви нови санкции срещу Беларус

Европейският съюз подготви нови санкции срещу Беларус

Това е третият списък със санкции

На 19 февруари Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна реши да възвърне държавната собственост върху петролопровода "Прикарпатзападтранс", който е част от тръбопровода "Самара - Западно направление" и е проектиран да доставя дизелово гориво от Русия и Беларус за Украйна, както и за транзит на гориво към Европа.

Според украинските медии той е собственост на белоруския бизнесмен Николай Воробей и германския гражданин Анатолий Шефер, като последният е свързан с обкръжението на Виктор Медведчук, шеф на политическия съвет на проруската партия "Опозиционна платформа - За живота", както и откровен защитник на руските интереси в Украйна.

Днес украинската петролно-газова държавна компания "Нафтогаз" одобри прехвърлянето на конфискуваното имущество на "Прикарпатзападтранс" на "временно пазене" на държавната компания "Укртранснафта".