Украйна е готова да доставя ток на Германия, за да й помогне да се справи с проблема с очертаващия се дефицит на електроенергия.

Това обяви украинският премиер Денис Шмихал по време на среща с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в Берлин.

Шмихал направи и няколко конкретни предложения на германския държавен глава, свързани с възможностите на Киев да доставя Берлин ток от ядрените си електроцентрали. Украйна изнася ток от своите АЕЦ за Румъния и Полша и така разполага с изградена инфраструктура, която може да използва и за Германия.

Олаф Шолц обяви Германия за подготвена за зимата

Олаф Шолц обяви Германия за подготвена за зимата

Пакет от 65 млрд. евро за германците в инфлацията

Украинският премиер се похвали, че в страната му имат предостатъчно ток заради атомните им централи. Той посочи и че след инвазията на Русия, Украйна и Молдова се отделили от постсъветската електропреносна мрежа в региона, за да са независими от Москва.

Така още в средата на март Украйна започва да синхронизира своята електропреносна мрежа с тази на Европейския съюз. В резултат на това Киев започва да изнася между 400 и 700 мегавата ток за страни членки на Европейския съюз. За да помогне на Германия, Шмихал ще поиска квотите за украински ток да се увеличат неколкократно.

Междувременно германският министър на благоустройството и развитието Свеня Шулце обяви нов пакет помощи за Украйна, съобщи Ройтерс.

Парите - в размер на 200 млн. евро, са предназначени за украинците, които са напуснали своите родни места, но са се преместили да живеят в други части на Украйна. Целта е да се осигурят за тях най-необходимите средства за живот, уточни Шулце по време на среща с украинския премиер Денис Шмихал.

Германия ударно запълва газохранилищата си

Германия ударно запълва газохранилищата си

Берлин ще успее да избегне кризата

Организацията на обединените нации изчислява, че повече от седем милиона бежанци са напуснали Украйна от началото на руската инвазия. Други седем милиона са се преместили да живеят на друго място на територията на Украйна.

Очаква се утре, 5 септември, украинският премиер Денис Шмихал да бъде от канцлера на Германия - Олаф Шолц.