Украйна се присъедини към Кооперативния център за високи постижения по киберотбраната на НАТО, съобщава ТАСС.

"Днес националният флаг на Украйна беше официално издигнат в щаба на Центъра за високи постижения на НАТО за съвместна кибернетична отбрана в Талин, с което бе отбелязано официалното присъединяване на Украйна", написаха в Туитър от украинското външно министерство.

През март руският посланик в Естония Владимир Липаев заяви, че включването на Украйна в Центъра за съвместна киберотбрана на НАТО е опит за изнудване на Русия.

През юли НАТО решава как да пригоди Украйна към военните си стандарти

През юли НАТО решава как да пригоди Украйна към военните си стандарти

Столтенберг очаква съюзниците да постигнат споразумение за многогодишна програма

Този ход "илюстрира плановете на Запада постепенно да включи Украйна в системата на военното планиране срещу Русия и да я интегрира в инфраструктурата на НАТО", предупреди той. По негови думи обаче участието на Киев в тази структура не представлява заплаха за сигурността на Русия.

Създаден през 2008 г. и със седалище в естонската столица Талин, Кооперативният център за високи постижения по киберотбраната на НАТО е мултинационална и интердисциплинарна структура, която организира годишни международни учения относно въздействието на кибератаките върху критична инфраструктура в чужди държави.