Тази година Украйна ще се стреми към приемането на две резолюции на Общото събрание на ООН - за прилагането на формулата за мир и за търсене на отговорност от Русия за войната срещу Украйна.

Това заяви първият заместник-министър на външните работи на Украйна Емине Джепар в централата на ООН, цитирана от "Укринформ".

"Това са две основни резолюции, върху които ще съсредоточим дипломатическите си усилия тази година. Стъпка номер едно през февруари - това е формулата на мира. Второто ще бъде отговорност от Русия", каза тя.

Според Джепар може да бъде свикана извънредна специална сесия на Общото събрание, за да се одобри резолюцията за мирната формула, предложена от президента Володимир Зеленски на срещата на върха на Г-20, докато резолюцията за отчетността ще бъде разгледана по-късно тази година.

Русия счита за нелепо искането на Украйна за трибунал

Русия счита за нелепо искането на Украйна за трибунал

Това заяви в понеделник постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя

Според Джепар текстът на резолюцията за мирната формула ще бъде съгласуван с група украински партньори, обясни тя: "Идеята всъщност е да закрепим самата идея на мирната формула, нейните точки и нейната визия и нейната философия. Така че се надяваме, че ще бъде разгледан в края на февруари, посветен на годишнината от пълномащабното нахлуване".

Според Джепар мирната формула е много ясна и съответства на Устава на ООН.

"Ние сме много ангажирани с всякакви мирни преговори, които идват и ни водят до един резултат - териториална цялост, суверенитет, мир за нашите хора", каза тя, подчертавайки, че Украйна няма да търгува със своята земя и без руската армия да излезе на своята територия Украйна няма да обсъжда никакви мирни преговори.

"Така че мирната формула е в основата на нашите визии, но това не означава, че сме готови да подпишем каквото и да е споразумение за цената на украинския интерес", подчерта тя.

Джепар напомни, че Международният наказателен съд вече разследва военни престъпления, престъпления срещу човечеството и престъплението геноцид в Украйна.

ООН: Русия е нанесла щети на телекомуникационния сектор на Украйна за 2 млрд. долара

ООН: Русия е нанесла щети на телекомуникационния сектор на Украйна за 2 млрд. долара

Русия категорично отрича да е замесена в тези кибератаки

Джепар в четвъртък се обърна към открит дебат за укрепване на върховенството на закона в Съвета за сигурност на ООН.