Русия се готви за евакуация в населени места в близост до фронтовата линия в района на Запорожка област, съобщи украинската агенция УНИАН.

"Тези населени места, които се намират в близист до фронтовата линия, там врагът започва подготвителни дейности за евакуация. Например в град Енергодар раздават листовки и събират данни за децата, които ще бъдат евакуирани, като те планират тази евакуация с примерна дата пети май", е заявил кметът на Мелитопол Иван Федоров по време на информационен телевизионен маратон.

По думите му и в населени места край град Токмак в Запорожка област се придвижват руски бойни машини с високоговорители и разпространяват съобщения, препоръчващи евакуация към окупирания Мелитопол или Крим. Освен това такива призиви идвали и от Херсонска област, където по телевизията се агитирало за евакуация. 

Какво е необходимо, за да се пробие руската отбрана?

Какво е необходимо, за да се пробие руската отбрана?

Financial Times анализира предизвикателството синхрон на целия военен оркестър

Кметът на Мелитопол обаче отбеляза, че не става за евакуация в самия град, в който руските сили даже укрепват позициите си към момента.

"Врагът е в паника, врагът се готви за отбрана на временно окупираната Запорожка област, но от друга страна се опитва да предупреди гражданите, че контранастъпление със сигурност ще има. Днес те са в паника и се готвят за напускане на временно окупираната територия", заяви Федоров.

Пригожин: Идеалният момент Русия да спре войната, но никой не й позволявал

Пригожин: Идеалният момент Русия да спре войната, но никой не й позволявал

Не изключва и руско настъпление дори към Полша