На 6 май на кръстовището между улиците Городецка и Авиационна в Лвов инспекторите от ДАИ спират за проверка автомобил. Шофьорът се оказва жител на Лвов, роден през 1992г. В колата има още трима пътници: от Горливка, Донецка Област (1986г.), от Сокал, Лвовска Област (1991г.) и от Радживилов, Ривненска Област (1989).

Според началника на градското управление на милицията на Лвов Сергей Зюбаненко, последният е криминално проявен и издирван за хулиганство. При обиска у него са намерени обяви за собственото му издирване.

В колата са открити още 43 пластмасови бутилки с неизвестна течност, 27 полиетиленови пакета, пълни с прахове с различен цвят, електронен кантар, поялник, димна шашка, 94 петарди, сигнални ракети „Катюша", 100 м фитил за бавно горене и 40 за бързо, леснозапалими киселини, ножове, камуфлажни униформи, маски, лаптопи, радиостанция, над 20 мобилни телефона.

Освен това, пътуващите са носели със себе си и значителен запас от продукти, предимно месни консерви. „Вещите бяха складирани в багажника и частично в салона", твърди Сергей Зюбаненко.

Пътниците заявяват, че са пътували от Лвов до Киев и по пътя са спрели в супермаркет, за да си набавят продукти. Според техните обяснения те са искали да създадат в Киев нова обществена организация - антикорупционно бюро, което да контролира самоотбраната. Всичко намерено в колата им е било нужно за обучение по бойни изкуства на бъдещите активисти на организацията.

Правоохранителите не са намерили никакви документи, които да потвърдят принадлежността на младежите към някаква обществена организация.
Извиканите в районния отдел на милицията представители на „Десния Сектор" са отрекли принадлежността на задържаните към тяхната организация.

Напомняме, утре, на 9 май, се очакват провокации по време на мероприятията за Деня на победата.

Междувременно, Сергей Зюбаненко обяви, че представители на консулството на Руската Федерация в Лвов са подали заявление за полагане на венци на 9 май, между 07.00 и 09.00 сутринта, пред Цитаделата, на улица Стрийска и на Хълма на Славата и на Войнишкото гробище на улица Мечникова. Присъствието на руски официални лица вероятно ще предизвика напрежение и са възможни различни провокации. Според запознати се очакват провокации от страна на екстремисти, от рода на задържаните от милицията младежи.

Всъщност, един от опитите за провокация и създаване на допълнително напрежение вече е официално обявен: одески антифашисти, под ръководството на лидера на всеукраинското обединение „Младежко Единство" Антон Давидченко се канят утре да посетят Лвов и да се включат в манифестацията, развявайки в града червените знамена на победата.
Самият Антон Давидченко смята да обърне специално внимание на действията на полицията: „дали така ще бездейства, както в Одеса, когато бандеровците изгориха живи над 40 одесити в Дома на Профсъюзите".

Към него смята да се присъедини и лидерът на Комунистическата Партия на Украйна Петро Симоненко. Той вече се обяви против решението на лвовския Градски Съвет за забрана на съветската символика:червените знамена, георгиевските ленти, сърповете и чуковете.

Петро Симоненко, освен това, се е обърнал с молба в официалния архив на ФРГ да уточни колко немски войници и офицери са загинали през Втората световна война в сражения с ОУН-УПА (Организация на украинските националисти - Украинска въстаническа армия).

Резултатът от запитването е такъв: Германия не е загубила нито един войник в такива боеве. По този начин аз подчертавам, че бойците от ОУН-УПА са воювали на страната на фашистите, а не за освобождаването на украинския народ", каза Петро Симоненко, цитиран от партийната преса.

Петро Симоненко подчертава, че историята не може да бъде пренаписана, колкото и да се стараят политиците:

„Имаше хитлеровска коалиция, в която членуваха Германия, Италия и Япония. И на нейна страна воюваха бойците от ОУН-УПА".
По този начин лидерът на украинските комунисти изобличава в лъжа писания в бандеровски вестник, че ОУН-УПА са унищожили 3000 немски войници и офицери през войната.

Междувременно, Градският Съвет се обърна към Окръжния Административен Съд с молба за забрана на всички масови прояви по повод на 9 май, освен официалните. Дали забраната ще бъде наложена и, най-вече, дали ще се спазва, ще разберем утре!