Украинските власти вече се чувстват упълномощени да преследват някога могъщите магнати, известни като "олигарси", благодарение на променящите се политически реалности и войната с Русия. Това заяви украинският министър на правосъдието Денис Малюска в интервю за "Ройтерс".

Изказването му идва в момент, когато следователите разследват няколко видни милиардери за престъпления като присвояване, измами и пране на пари в досъдебни производства, образувани предимно по време на 20-месечната руска инвазия.

"Всички се страхуваха от последствията при обвинения срещу олигарси, но това вече не е така", подчерта Малюска.

Украйна отдавна се опитваше да се отърси от влиянието на своите магнати в сянка, които използваха огромното си индустриално богатство, натрупано след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., за да получат политическо влияние и власт.

Инвазията на Русия обаче подрони влиянието им, като унищожи промишлени активи на изток и юг, а контролираните от тях телевизионни канали излъчват по централизиран сигнал след атаката на руските сили през февруари 2022 г.

Зеленски закри съд в Киев и обяви война на корупцията

Зеленски закри съд в Киев и обяви война на корупцията

Киевският окръжен административен съд бе сравнен с престъпна организация

Закон от 2021 г., насочен към ограничаване на тяхното политическо и икономическо влияние, също изпрати ясен сигнал и сега олигарсите са станали "доста достъпни" за властите, отчете правосъдният министър.

"По-лесно е да получите достъп до документи, до свидетели, до преписки по делата, което беше невъзможно до преди няколко години за правоприлагащите органи", отбеляза той.

Миналия месец беше арестуван милиардерът Игор Коломойски, някога смятан за главен покровител на президента Володимир Зеленски, по подозрение в измама и пране на пари.

През май Украйна обяви, че подозира бизнесмена Дмитро Фирташ, издирван от Съединените щати, както и компании под негов контрол в присвояване на до 485 милиона долара в "мащабна схема", включваща украинската система за транзит на газ.

И двамата отричат да са извършили нарушение.

По-рано тази година властите конфискуваха активи на стойност над 375 милиона долара, които според тях принадлежат на милиардера в изгнание Вадим Новински, за когото твърдят, че е помагал на Русия. Той също отрича да е извършвал престъпление.

Украинската инвестиционна група "Смарт Холдинг" съобщи, че активите вече не принадлежат на Новински, който се е отказал от собствеността си миналата година.

Зеленски предприема твърди мерки срещу корупцията

Зеленски предприема твърди мерки срещу корупцията

Този седмица президентът ще обяви ключови решения

Украйна иска да се присъедини към Европейския съюз и да покаже на своите западни партньори, че може да се справи с очаквания огромен приток на инвестиции и средства за възстановяването на страната.

Агенциите за борба с корупцията започнаха дела срещу настоящи и бивши служители. Отделно, властите се надяват и на реформи в съдебната система и укрепване на върховенството на закона.

ЕС препоръча на Киев да отложи прилагането на законодателството от 2021 г., което поставя в регистър лицата, определени от Съвета за национална сигурност като олигарси, поради риска да бъдат "извършени злоупотреби за политически цели".

Малюска заяви, че Киев ще се съобрази с препоръките на ЕС, но междувременно украинските правоприлагащи органи ще продължат разследванията си, които той нарече "променящи играта" опити на Киев за прочистване.