От постоянното представителство на Украйна в ООН внесоха за разглеждане обновен проект на резолюция за нарушаване на правата на човека в Крим, пише "Комерсант".

Според агенция «Укринформ», представител на дипломатическата мисия Олег Николенко е заявил, че "целта е да бъдат обновени резолюциите, които са консолидация на поддръжката на Украйна за въпроса за деокупация на украинския полуостров", а така се възобновява и работата на забранения в Русия Меджлис на кримско-татарския народ.

По думите на Николенко, документът, чието гласуване е планирано в средата на ноември, вече е одобрен от 34 страни, които са се изявили като съавтори. Дипломатът не уточни кои са страните.

Предишният проект на резолюцията бе внесен през октомври 2016 година. В него имаше подобни искания. Част от тях - например, обезпечаване работата на Меджлиса - през април Международният съд призова Русия да изпълни това искане.
Единствено властите в Крим отхвърлиха настояването като сравниха Меджлиса с друга забранена в Русия организация - "Ислямска държава".