Сръбски наемници в района на Донецк възнамеряват да убиват украински войници и да подбуждат провокации срещу цивилното население, информира централата на Украинската организация за борба с тероризма (ATO), цитирано от украински електронни медии, съобщава B92.

"В Донецк пристигна група от сръбски наемници, чийто лидер е Деян Берич, с прякор Деки, който няколко пъти е бил в Донбас, за да се бори за пари на страната на Русия и окупационните сили срещу украинските въоръжени сили", съобщават АТО.

Добавят, че сръбските наемници "възнамеряват да убиват украински войници" на демаркационната линия и да "провокират мирното население". "Тези разбойници са предатели на съвестта и човешките ценности. Те са се съгласили да пролеят кръвта на патриотите и защитниците на украинската страна за дузина руски сребърника. Ако членове на въоръжените сили на Украйна ги срещнат, тези натрапници трябва да бъдат изпратени обратно откъдето дойдоха, за сметка на тяхното министерство на отбраната ", допълват от АТО.

Медии съобщават, че Берич е "най-известният сръбски боец ​​в Донбас", който през август е "ранен на предната линия".

Снимка 329820

Източник: ПРЕС-ЦЕНТР ШТАБУ АТО

Отношенията между Сърбия и Украйна наскоро са затруднени на дипломатическо равнище, след като украинският посланик Олександр  Александрович коментира, че руският президент Владимир Путин "не се интересува от Сърбия", но използва нашата страна като "друг инструмент за унищожаване на Европа ... Русия обучава сръбски наемници да убиват украинци ... използват сръбски екстремисти за преврат в Черна гора".

Сръбското министерство на външните работи реагира незабавно, призовавайки Александровчич да действа в рамките на Виенската конвенция.

Напрежение между Сърбия и Украйна

Напрежение между Сърбия и Украйна

Русия обучава сръбски наемници, за да избиват украинци

Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич коментира тогава, че Украйна е наясно, че Сърбия преследва чуждестранни бойци и зачита неприкосновеността на Украйна.

Украинският посланик бе отзован в Киев за консултации, а по-късно заяви, че "не променя позицията си".

Сръбският президент Александър Вучич в момента е в Русия, за среща с руския президент Владимир Путин.

Сърбия увери Русия, че остава военно неутрална и няма да налага санкции на руснаци

Сърбия увери Русия, че остава военно неутрална и няма да налага санкции на руснаци

"Сърбия е и ще бъде военно неутрална държава"