Украинската полиция задържа 8 души и успя да спре опит за кражба на щампована творба на известния британски художник Банкси в покрайнините на Киев в петък, съобщиха местните власти.

"В петък в Гостомел група хора се опитаха да откраднат рисунка на Банкси. Те изрязаха работата направена върху стената на къща, разрушена от руснаците", съобщи губернаторът на Киевска област Алексий Кулеба, в изявление, публикувано в Telegram и цитирано от АФП.

Той публикува и снимка в социалните мрежи, на която се вижда стена с отрязана част от външното покритие, в оранжева боя. Именно там е изобразено лице, което носи противогаз и стои на стол.

Според Кулеба, няколко души са арестувани на място от украинската полиция, а рисунката е в добро състояние и е в ръцете на правоприлагащите органи.

Банкси се тагна от Бородянка

Банкси се тагна от Бородянка

Художникът мистификатор на съвременна Великобритания се ангажира с войната в Украйна

Ръководителят на полицията на Киевска област Андрий Небитов каза в отделно изявление, че осемте души са идентифицирани.

Те са на възраст между 27 и 60 години, жители на Киев и Черкаси, град на 200 километра югоизточно от столицата.

Той добави, че е образувано досъдебно производство за нанесени материални щети.

В средата на ноември Банкси публикува в своя акаунт в Instagram видео, което събира негови рисувани по шаблони творби в Украйна, включително едно на лице, носещо противогаз в Гостомел, което потвърждава, че той е авторът.

Редица негови рисунки се появиха в началото на ноември из столицата.

През ноември, Банкси се тагна в социалните мрежи от Бородянка, Киевска област. 

Банкси отдавна е една от най-загадъчните фигури в съвременното изкуство. Никой не знае как изглежда, художникът остава напълно анонимен и комуникира с външния свят само чрез официалния си представител.

Произведенията му често съдържат социален коментар, а художникът се отличава с креативността на образите си и с парадоксалното си мислене.