Украинският депутат Александър Дубински, който беше официално уведомен, че е заподозрян в държавна измяна за предполагаемо сътрудничество с руското военно разузнаване, съобщи, че съдът в Киев е разпоредил задържането му за 60 дни, информира "Ройтерс".

Дубински е включен в списъка със санкции на САЩ, а вчера стана ясно, че той е заподозрян и в разпространение на дезинформация за политическото ръководство на Украйна.

"Съдът подкрепи искането на прокуратурата да ми наложи мярка за неотклонение под формата на задържане за 60 дни до 12 януари 2024 г.", посочва Дубински във видео, публикувано в "Телеграм". Той обаче не посочва подробно причината за ареста си. Във видеото Дубински е в сграда с мъж в униформа на украинската служба за сигурност зад себе си.

Вчера Службата за сигурност на Украйна уведоми, че политик е заподозрян в държавна измяна, без обаче да назовава въпросното лице.

Депутатът Ярослав Юрчишин, първи заместник-ръководител на парламентарната комисия по антикорупционна политика, и депутатът Олексий Гончаренко обаче посочиха Дубински като обект на акцията.

Киев разследва депутата, разпространил документите за действията на Хънтър Байдън в Украйна

Киев разследва депутата, разпространил документите за действията на Хънтър Байдън в Украйна

СБУ съобщи, че заподозреният е член на престъпна организация, финансирана от руското военно разузнаване

"Дубински получи известие за подозрение за държавна измяна. Той беше обискиран днес", съобщи Гончаренко в "Телеграм".

Самият Дубински определи съобщението за подозрение като изфабрикувано и "базирано на абсолютни лъжи на висши държавни служители".

Депутатът беше изключен от управляващата партия "Слуга на народа" през 2021 г., след като беше включен в списъка със санкции на САЩ заради предполагаема намеса в изборите. Тогава той отрече тези обвинения и продължи да работи в парламента.

По данни на СБУ заподозреният е член на престъпна организация, финансирана от руското военно разузнаване. Престъпната организация е била създадена през 2016 г. и включва също бивш депутат, техен помощник и бивш прокурор.

"Установено е, че по указание на руските специални служби тя е организирала събития за дискредитиране на имиджа на Украйна на международната сцена с цел влошаване на дипломатическите отношения със САЩ и усложняване на присъединяването на Украйна към Европейския съюз и НАТО", информират от Държавното бюро за разследване на страната.

През януари 2021 г. Вашингтон наложи санкции на няколко украински физически и юридически лица, сред които и Дубински, като ги обвини в намеса в изборите в САЩ и връзки с проруски украински депутат, свързан с усилията на съюзниците на тогавашния президент Доналд Тръмп да изровят компромати срещу сегашния президент Джо Байдън и неговия син.

Украйна арестува бивш министър за държавна измяна

Украйна арестува бивш министър за държавна измяна

Нестор Шуфрич е обвинен в насаждане на проруски настроения