Украинският депутат Александър Дубински беше официално уведомен, че е заподозрян в държавна измяна за предполагаемо разпространение на дезинформация за политическото ръководство и сътрудничество с военното разузнаване на Русия, съобщиха официални лица в понеделник, предава "Ройтерс".

Украинската служба за сигурност СБУ съобщи в понеделник в приложението за съобщения Telegram, че е заподозрян политик, но не назова името на заподозрения.

Депутатът Ярослав Юрчишин, първи заместник-ръководител на парламентарната комисия по антикорупционна политика, и депутатът Олексий Хончаренко споменават Дубински, също в Telegram.

"Дубински получи известие за подозрение за държавна измяна. Той беше обискиран днес", каза Хончаренко.

В собствената си публикация в Telegram Дубински нарече известието за подозрение изфабрикувано и "базирано на абсолютните лъжи на висши държавни служители".

Депутатът беше изключен от управляващата партия Слуга на народа през 2021 г., след като беше включен в списък със санкции на САЩ заради предполагаема намеса в изборите. Той отрече тези обвинения и продължи да работи в парламента.

СБУ съобщи, че заподозреният е член на престъпна организация, финансирана от руското военно разузнаване.

Престъпната организация е създадена през 2016 г. и включва още бивш депутат, техен помощник и бивш прокурор.

"Установено е, че по указание на руските специални служби тя е организирала събития за дискредитиране на имиджа на Украйна на международната арена с цел влошаване на дипломатическите отношения със САЩ и усложняване на присъединяването на Украйна към Европейския съюз и НАТО", се казва в съобщението. Това се казва в отделно изявление на Държавното бюро за разследване, публикувано на уебсайта му.

През 2019 Дубински разпространи твърдението, че синът на президентът на САЩ Джо Байдън е получил 16,5 милиона долара от компанията "Бурисма" заедно с бизнес партньори.

Украйна е започнала наказателно разследване по случая.

Осъдиха до живот жител на Харков подпомогнал за ракетна атака срещу областната администрация

Осъдиха до живот жител на Харков подпомогнал за ракетна атака срещу областната администрация

Районен съд призна за виновен 38-годишен мъж, който на 1 март 2022 г. насочи руска ракета към сградата на Харковското полицейско управление