В продължение на много години Световната продоволствена програма на ООН използва украинско зърно, за да спаси от глад населението на най-уязвимите страни, включително милиони деца. В същото време виждаме, че Русия цинично продължава да използва глада като оръжие, блокирайки украински морски пристанища, унищожавайки селскостопанска инфраструктура и замърсявайки земеделски земи с мини.

Това заяви  в коментар Сергий Кислиця, постоянен представител на Украйна в ООН, цитиран от "Укринформ".

Според него в страните, в които има конфликти от много години - Йемен, Сомалия, Афганистан и Сирия, главното нещо за защита на децата е да се реши проблемът с глада.

По-конкретно, 43 000 души, половината от които деца, умряха от глад в Сомалия миналата година в резултат на сушата. Други 18 000 може да умрат в рамките на шест месеца, ако не бъде предоставена подходяща международна помощ. Общо около 1,8 милиона деца на възраст под пет години страдат от остро недохранване в тази страна.

В Йемен 2,2 милиона деца са силно недохранени, а над 540 000 гладуват. Общо по време на конфликта, който продължава от 2015 г., там са убити или осакатени над 11 000 деца.

12 страни от ЕС скочиха срещу забраната на украинското зърно

12 страни от ЕС скочиха срещу забраната на украинското зърно

Държави, несъседни на Украйна, искат нейното прецизиране

Повече от 35 000 деца бяха убити и осакатени в Афганистан по време на конфликта, който продължава от 2001 г. След като талибаните завзеха властта през август 2021 г., положението на децата се влоши значително. Днес, според оценките на УНИЦЕФ, 100% от децата в страната, наброяващи почти 13 милиона, се нуждаят от хуманитарна помощ. В същото време гладът е причина за 45% от детските смъртни случаи. 212 деца умират там всеки ден поради липса на елементарна медицинска помощ.

"Цитирах тези ужасни данни, за да покажа критичното значение на инициативата за зърно, която активно се подкрепя от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш", обясни Кислиця.

Припомняме, че на 17 май зърненото споразумение беше удължено за два месеца, до 18 юли. Въпреки това Русия каза миналата седмица, че ако нейните искания за увеличен износ на зърно и торове не бъдат изпълнени, тя няма да удължи сделката повече. Москва отправи същата заплаха през март.

ООН се опитва да спаси зърнената сделка, като пусне руския амоняк през Украйна
Обновена

ООН се опитва да спаси зърнената сделка, като пусне руския амоняк през Украйна

Украйна отново заяви, че Русия блокира сделката