Министрите от 12 държави на ЕС са изразили загрижеността си за споразумението, постигнато между Брюксел и пет източни държави от блока, за ограничаване на вноса на украински земеделски продукти, пише европейската редакция на "Политико".

В писмо до Европейската комисия те изразяват своите опасения относно начина, по който споразумението влиза в сила и как то засяга вътрешния пазар на ЕС и задълженията на блока към Украйна. Те призовават за допълнителни дискусии с държавите, за да се обясни защо са им били предоставени 100 милиона евро и какво е тяхното предназначение.

В края на април Полша, Унгария, Словакия и България забраниха вноса на зърнени култури от засегнатата от война нация. Европейската комисия отговори с предложение да предостави 100 милиона евро помощ за земеделските стопани в тези държави, както и временна забрана за украинския внос до тях, освен за транзит към други държави.

Киев към Полша и ЕС: Ограниченията за внос на украинско жито са неприемливи

Киев към Полша и ЕС: Ограниченията за внос на украинско жито са неприемливи

Украйна иска безпрепятствен износ до всички страни от ЕС

Сделката започна да се разпада почти веднага след сключването й. Полша предложи разпределянето на излишъка от зърното като хуманитарна помощ, но установи, че то не е подходящо за консумация от хора.

Министрите от Франция, Германия, Нидерландия, Ирландия, Гърция, Австрия, Белгия, Хърватия, Люксембург, Естония, Дания и Словения призоваха за спешно "прецизиране" на споразумението, което, според тях, Комисията е постигнала "без да се консултира с държавите-членки".

В писмото се критикуват и двойните стандарти в подкрепата на Полша и другите държави за Украйна. "Не можете да призовавате за солидарност и да вземате едностранни решения в същото време", заяви Марк Фесно, министър на земеделието на Франция.

"Това също има ясна цел да изпрати сигнал на Полша и нейните съюзници, че на останалата част от Европа им е писнало от техните двойни стандарти, когато става въпрос за солидарност с Украйна. Трябва да сте готови за компромиси", пише дипломат от ЕС до "Политико".

"Както във всички измерения на нашата подкрепа, наложително е да се гарантира, че Европейският съюз е единен и че нашите различия не играят в полза на Русия, особено по този конкретен въпрос, когато Русия заплашва да не удължи Черноморската инициатива за зърно, ", се казва в писмото на министрите.

ЕС удължава безмитния внос от Украйна с още година

ЕС удължава безмитния внос от Украйна с още година

Целта е да се помогне на икономиката ѝ по време на войната