Вандали взеха на прицел високоскоростната железопътна мрежа на Франция, като умишлено предизвикани пожари доведоха до големи прекъсвания на някои от най-натоварените железопътни линии в страната преди церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж, предаде "Ройтерс".

Държавният железопътен оператор уточни, че подпалвачите са атакували инсталации по линиите, свързващи Париж със западната, северната и източната част на страната, и че трафикът ще бъде сериозно затруднен през уикенда.

Снощи железопътната държавна компнаия SNCF стана жертва на няколко акта на вандализъм по атлантическите, северните и източните високоскоростни линии. Пожарите бяха умишлено предизвикани, за да повредят нашите инсталации, се казва в изявление на SNCF.

По думите на шефът на SNCF Жан-Пиер Фаранду около 800 000 пътници са били засегнати преди натоварения уикенд за френските летовници. Хиляди железопътни служители бяха изпратени да поправят щетите.

Министърът на спорта Амели Оудеа-Кастера осъди вандализма. "Това е напълно ужасяващо", каза тя пред BFMTV. "Да се ​​насочиш към игрите означава да се насочиш към Франция."

Франция арестува втори заподозрян за планове за атаки по време на Олимпиадата

Франция арестува втори заподозрян за планове за атаки по време на Олимпиадата

Той е свързан с арестуван по-рано млад неонацист