Лидерите на страните от източния фланг на НАТО ще имат по-координиран подход към подкрепата за Украйна, след като унгарският президент остана настрана от срещата им в Рига. Това заяви латвийският президент Едгарс Ринкевичс, цитиран от "Ройтерс".

Разделението подчертава различните подходи към Русия и Украйна сред централноевропейските страни, на фона на продължаващите близки отношения на унгарския премиер Виктор Орбан с Русия и отказа му да предостави оръжие на Украйна.

Ринкевичс посочи, че президентът на Унгария Тамаш Сульок е отменил участието си в срещата на върха на Букурещката деветка (Б9) - група от европейски държави в източния край на НАТО.

"Най-важното е, че имаме по-координиран подход към срещата на върха на НАТО във Вашингтон, що се отнася до подкрепата за Украйна, когато става въпрос за укрепване на способностите на Алианса", отбеляза Ринкевичс преди срещата.

Президентът на Словакия Зузана Чапутова отмени пътуването си до Рига "в последния момент", съобщи кабинетът на латвийския президент.

Румен Радев: Сред Б9 няма консенсус за изхода от войната на Русия срещу Украйна

Румен Радев: Сред Б9 няма консенсус за изхода от войната на Русия срещу Украйна

За пръв път няма да има обща декларация на формата

Словакия спря държавната военна помощ за Украйна, след като правителството на премиера Роберт Фицо пое властта миналата година.

Словашкото външно министерство уточни, че мандатът на Чапутова изтича тази седмица и Фицо не е успял да присъства, тъй като се възстановява от покушението през май.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, финландският президент Александър Стуб и шведският премиер Улф Кристершон също присъстваха на събитието, което се провежда преди срещата на лидерите на НАТО във Вашингтон през юли.

"Уверен съм, че съюзниците от НАТО ще постигнат споразумение на срещата на върха на НАТО", изтъкна Столтенберг, без да коментира отсъстващите страни.

Столтенберг ще посети Будапеща утре.

Букурещката деветка включва България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия - бивши членове на Съветския съюз, а сега част от НАТО и Европейския съюз.

На 13 юни е следващата среща на формата Рамщайн за Украйна

На 13 юни е следващата среща на формата Рамщайн за Украйна

Срещата в Рамщайн ще се състои в рамките на срещата на министрите на отбраната на НАТО