Унгария готви предложение до ООН за установяване на международен ден в памет на жертвите на комунистическата диктатура, съобщава МТИ, цитирана от ТАСС във връзка с изявление на унгарския министър на външните работи и външноикономическите отношения Петер Сиярто.

Според министъра, комунистическите режими олицетворяват трагична част от човешката история, поради репресии срещу стотици милиони хора.

"Не трябва да допускаме престъпленията на комунизма да бъдат поставяни под въпрос на международната арена, както и други отвратителни и безскрупулни опити за фалшифициране на историята", обяснява Сиярто.

Министърът се надява, че Общото събрание на ООН ще може да приеме резолюция на следващата си сесия през септември 2020 г. Външният министър добави, че унгарското правителство вече активно разработва резолюция.

Темата ще бъде поставена за обсъждане по време на среща на министрите на външните работи на страните от Вишеградската група (Чехия, Словакия, Унгария и Полша, регионално сдружение в ЕС) и следващата среща на външните министри на ЕС.

Китай отбелязва 70 години комунистическа власт

Китай отбелязва 70 години комунистическа власт

С най-мащабния военен парад в историята си