орбанУнгарският премиер Виктор Орбан посочи присъединяването на България и Румъния в Шенген като едно от „затрудненията" пред унгарското председателство на ЕС, съобщи БНР. „Заради липсата на политическа подкрепа, това, наред с разширяването, се оказва трудно постижимо", каза Орбан на пресконференция в Брюксел.

Според Орбан Румъния вече е технически готова за Шенген, а България ще бъде до началото на май. Няма, обаче, никаква политическа подкрепа сред останалите в ЕС и затова двете страни не могат да се присъединят към шенгенското пространство. „Блокирани сме на политическо ниво", коментира Орбан.

По думите му на пътя на България и Румъния в момента стоят силни държави-членки, чиито позиции имат значение. „Политическите резерви се преодоляват с диалог. Трябва да има широк и открит политически дебат, а не тайни разговори по темата", смята унгарския премиер.

На въпрос какво могат да очакват двете страни до края на унгарското председателство и дали дотогава ще има поне политическо решение за датата на влизане в Шенген, Орбан заяви, че всичко, което може да се направи е да се държи дискусията жива. По думите му така България и Румъния ще са в добри позиции за преговори и ще е ясно, че са готови за Шенген.