Унгария отмени регламент, който изискваше от неправителствените организации (НПО) да разкриват своите спонсори пред правителството. Регламентът беше въведен само преди две седмици. Късно в петък вечерта отмяната на двата съответни параграфа се появи в унгарския официален вестник, предаде ДПА.

Миналата седмица министър на кабинета на министър-председателя Гергели Гуляш заяви, че регламентът не е в съответствие с ЕС, така че ще бъде променен. Още през май тази година парламентът на Унгария отмени закон, дискриминиращ НПО след решение на Съда на ЕС.

Унгария отменя спорния закон за НПО

Унгария отменя спорния закон за НПО

Вицепремиерът Жолт Шемен внесе законопроект в парламента

Според този закон НПО, които получават дарения от чужбина, трябва да включат  информация във всички свои публикации и уебсайтове, че са "организации, подкрепяни от чужбина".

Дясното националистическо правителство на премиера Виктор Орбан вижда чуждо влияние и финансиране зад антиправителствени асоциации.

През април стана ясно, че Унгария работи върху отмяна на закон, който атакува неправителствени организации с чуждестранно финансиране, след като Съдът на ЕС постанови, че законът е в нарушение на основните права на общността.

Законът е един от няколко спорни въпроса, които предизвикаха сблъсък между Брюксел и унгарския премиер Виктор Орбан.

Законът от 2017 г. задължава групите, които получават дарения от чужбина над определен лимит да се регистрират пред властите и да разкрият имената на дарителите. Според правителството на Орбан законът има за цел да увеличи прозрачността, но критици предупреждават, че законодателството заклеймява опоненти на правителството. Смята се, че законът конкретно е насочен към родения в Унгария милиардер Джордж Сорос.

Внесеният законопроект съдържа нови положения, свързани с неправителствените организации. Изисква Сметната палата на Унгария да подготви годишни доклади за неправителствените организации с годишен общ баланс над 66 000 долара.