Унгария планира да задържа мигранти, докато техните молби за убежище се разглеждат и оценяват. Това обяви депутат от управляващата партия, предложение, което правозащитници заявиха, че може да е незаконно, съобщава "Ройтерс".

Планът ще бъде част от законодателния дневен ред през пролетта на управляващата партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан, чиято популярна твърда позиция срещу имиграцията може да му помогне да задържи властта на парламентарните избори, насрочени за началото на следващата година.

Съгласно плана, мигранти, чиито молби за убежище не са незабавно отхвърлени, няма да могат повече да се движат свободно, докато техните молби се обработват, уточни председателят на парламентарната група на ФИДЕС.

"Сега ще има две възможности. Ако те отговарят на определени критерии, след това те могат да бъдат задържани. Ако не отговарят, ние ще създадем горещи точки, където те ще трябва да чакат властите да им обработят молбите за убежище", уточни човекът на Орбан.

Мигрантите ще бъдат задържани близо до границата, допълнил той, но не уточнил дали правителството ще създаде нови лагери или какво се има предвид под "горещи точки".

Унгарският хелзинкски комитет обяви, че мярката можела да наруши международното право, ако мигрантите са задържани масово.