Унгария одобри ново законодателство по бързата процедура, което може да принуди университета, основан от финансиста Джордж Сорос, да напусне страната въпреки протеста срещу плана в Будапеща и осъдителните реакции от чужбина, съобщава "Ройтерс".

Премиерът Виктор Орбан, който е твърд критик на либералните граждански организации, финансирани от Сорос, изтъкна, че Централноевропейският университет е нарушил разпоредбите при издаването на дипломи, твърдение, което ВУЗ-ът твърдо отрича.

Хиляди унгарци излязоха на протест в подкрепа на университета на Сорос

Хиляди унгарци излязоха на протест в подкрепа на университета на Сорос

"Какво искаме? Академична свобода!".

Законът, който правителството твърди, че има за цел да разреши проблемите с административните недостатъци на чуждестранните университети, бележи следващата фаза на затягането на режима върху независимите институции.

Депутатите са приели законодателството с 123 гласа "за" и 38 гласа "против", докато 38 депутати не са гласували. Гласуването е било прекъснато за кратко от звука на сирена от мегафон, носен от независим депутат, който по този начин протестирал.

Обръщайки се към парламента преди гласуването, министърът по човешките дела на Орбан заявил, че институциите, подкрепяни от Сорос, се опитвали да подкопаят правителството на Унгария чрез "париране на демократичните правила".

Университетът на Сорос мами, убеден Орбан

Университетът на Сорос мами, убеден Орбан

Това не е справедливо за унгарските университети

"Организациите на Джордж Сорос, действащи в Унгария и по света са просто такива псевдограждански агенти и ние се ангажираме да изкореним тази активност с всички налични законни средства", изтъкнал Золтан Балог.

Централноевропейският университет, който беше основан в Будапеща през 1991 г. малко след рухването на комунизма и има 1400 студенти, твърди, че действа законно и е акредитиран да издава унгарски и американски дипломи.

Хиляди студенти, професори и поддръжници протестираха в Будапеща в неделя, настоявайки правителството да изтегли проектозаконодателството. Друг протест е планиран да се проведе близо до сградата на университета по-късно днес.

Правителството на Орбан представи законопроекта през миналата седмица, като обявената цел е регулация на чуждестранните университети, създавайки няколко нови изисквания, които могат да принудят Централноевропейският университет да напусне Унгария.

Съветът на Европа, водещата организация на Европа за защита правата на човека, заяви, че изкъсо следи развитието на събитията.

"Академичната свобода, правото на образование са ключови", подчерта говорителят на Съвета на Европа в "Туитър".

Съгласно новото законодателство, чуждестранните университети трябва да имат кампус в Будапеща и в тяхната родна страна. Централноевропейският университет, който действа само в унгарската столица, е единственото международно висше учебно заведение, което няма друга база другаде.

Един пасаж в закона гласи, че международните университети могат са издават дипломи в Унгария, само ако правителствата на Унгария, а случая на Централноевропейския университет, и САЩ подпишат споразумение по въпроса в рамките на 6 месеца след влизането в сила на закона.

Социалистическият депутат Ищван Хилер, който е бивш министър на образованието, заяви, че законодателството е било създадено специално, за да удари Централноевропейския университет, добавяйки, че е невъзможно да се постигне такова споразумение толкова бързо.