Унгарските проправителствени медии са продължили да публикуват послания срещу Европейския съюз, въпреки обещанието на представител на правителството да спре кампанията по време на преговорите с Европейската народна партия (ЕНП) във вторник, съобщава "Ройтерс".

Правителствени билбордове срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос бяха сред оплакванията на членовете на ЕНП, която се опитва да изгони партията ФИДЕС на премиера Виктор Орбан.

Проблемите с партията на Орбан не са разрешени, обяви ЕНП

Проблемите с партията на Орбан не са разрешени, обяви ЕНП

След като Манфред Вебер се срещна с Орбан в Будапеща

Десетина от около 80 партии членки на ЕНП, най-голямата група в Европейския парламент, смятат, че Унгария е нарушила нейните ценности толкова много, че ФИДЕС трябва да бъде изгонена, дори ако това отслаби ЕНП преди евроизборите през май.

Европейската комисия, която също е в спор с Унгария заради проблемите с пречките пред правовата държава, отхвърли като измислица атакуващата кампания, която предполага, че ЕС се стреми да наводни Унгария с имигранти.

Критичните преговори вчера между Орбан и лидера на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер не успяха да изгладят техните различия, което означава, че все още е възможно ФИДЕС да бъде изгонена от ЕНП.

Орбан: ФИДЕС може да излезе от ЕНП

Орбан: ФИДЕС може да излезе от ЕНП

Дебатът може да приключи с това, че ФИДЕС ще намери мястото си не във, а извън ЕНП

Вебер настоя за незабавно и перманентно прекратяване на кампанията на Орбан срещу ЕС и имигрантите, както и за извинение към членовете на ЕНП за реториката си, както и да възобнови подкрепата си за Централноевропейския университет в Унгария, чийто основател е Сорос.

Началникът на канцеларията на Орбан Гергели Гуляс, който също така е заместник-председател на ФИДЕС, коментира вчера: "Кампанията с билбордове приключи; отсега нататък гражданите ще виждат билбордове, подкрепящи плана на правителството за защита на семейството."

Ала реклами на цяла страница бяха публикувани в няколко проправителствени вестника и продължиха да бъдат излъчвани по държавната телевизия и днес.

ДБГ предлага да се отстранят "популиста" Орбан и партията му от ЕНП

ДБГ предлага да се отстранят "популиста" Орбан и партията му от ЕНП

Заради напълно несъвместими дясноцентристки ценности и кампания срещу Юнкер

Рекламите, които изобразяват усмихната глава на Сорос зад ухиления Юнкер, който е част от ЕНП, посочват "имате право да знаете какво планира Брюксел" - същото като билбордовете, които се появиха в цялата страна.

Рекламите продължават да изброяват предполагаемите действия на ЕС за облекчаване на имиграцията, като например по-лесен достъп до визи или парични плащания за имигранти. Комисията казва, че те са "теория на конспирацията".