Среща с унгарския премиер Виктор Орбан не е разрешила проблемите, което би могло да означава изгонването на неговата националистическа партия ФИДЕС от Европейската народна партия (ЕНП). Това обяви Манфред Вебер, който е председател на групата на ЕНП в Европейския пърламент, предаде "Ройтерс".

Вебер поиска от ФИДЕС незабавен и перманентен край на кампаниите против Европейския съюз на Орбан, подновена подкрепа от унгарското правителство за Централноевропейския университет, основан от либералния финансист Джордж Сорос, да остане в Будапеща и извинение на партиите от ЕНП.

Орбан: ФИДЕС може да излезе от ЕНП

Орбан: ФИДЕС може да излезе от ЕНП

Дебатът може да приключи с това, че ФИДЕС ще намери мястото си не във, а извън ЕНП

"Днес разговорите ми с премиера Орбан имаха конструктивна атмосфера, но проблемите все още не са решени", уточни в Будапеща германският консерватор Вебер.

"Трябва все пак да оценим и обсъдим сред партиите членки на ЕНП предстоящите решения. Ние като ЕНП имаме ясни фундаментални ценности и по тези ценности не може да се преговаря с нас, така че те трябва да бъдат зачитани от всички партии членки на ЕНП, също така и от ФИДЕС. Все още има три критерия (искания), за които настоявах", настоя Вебер.

Засега няма коментар от страна на Орбан или ФИДЕС.

Унгарски всекидневник призовава "Фидес" на Орбан да напусне ЕНП

Унгарски всекидневник призовава "Фидес" на Орбан да напусне ЕНП

"Фидес" да обедини силите си с европейските националисти, предлага медията

Унгария обяви, че билбордове, обиждащи Сорос и Централноевропейския университет, ще бъдат заменени тази седмица с други, рекламиращи плана на Орбан за повишаване на раждаемостта, а старите са били покрити в столицата днес.

Централноевропейският университет обяви през декември, че е бил принуден да напусне Унгария след дългогодишна борба между Сорос, американски милиардер евреин от унгарски произход, който подкрепя либерални каузи чрез благотворителните си организации, и дясното, антиимигрантско правителство на Орбан.

Университетът, който планира да започне преместването си във Виена в съседна Австрия от септември, заяви вчера, че изгонването му от Унгария все още е в сила.

ДБГ предлага да се отстранят "популиста" Орбан и партията му от ЕНП

ДБГ предлага да се отстранят "популиста" Орбан и партията му от ЕНП

Заради напълно несъвместими дясноцентристки ценности и кампания срещу Юнкер