Премиерът на Унгария Виктор Орбан съобщи, че партията му ФИДЕС може да напусне Европейската народна партия (ЕНП), информира "Ройтерс".

Във вторник лидерът на парламентарната група на най-голямата партия в Европейския парламент Манфред Вебер поиска от ФИДЕС да премахне билбордовете, които атакуват председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, което е част от кампания срещу миграцията преди евровота през май.

Унгарски всекидневник призовава "Фидес" на Орбан да напусне ЕНП

Унгарски всекидневник призовава "Фидес" на Орбан да напусне ЕНП

"Фидес" да обедини силите си с европейските националисти, предлага медията

Началникът на унгарския кабинет Гергей Гуляш заяви по-късно, че през следващата седмица постерите ще бъдат сменени с други, свързани с планове на Орбан за увеличаване на раждаемостта. Гуляш поясни, че ФИДЕС иска да остане в Европейската народна партия.

Пред общественото радио Орбан коментира, че все още предпочита да се реформира Европейската народна партия, но намекна, че ФИДЕС може да напусне партията, която ще проведе заседание на 20 март и ще реши дали да извади унгарската партия от групата.

Дебатът може да приключи с това, че ФИДЕС ще намери мястото си не във, а извън ЕНП. Ако искаме да започнем нещо ново...очевидно първото място за провеждане на преговори ще бъде в Полша, каза той.

ДБГ предлага да се отстранят "популиста" Орбан и партията му от ЕНП

ДБГ предлага да се отстранят "популиста" Орбан и партията му от ЕНП

Заради напълно несъвместими дясноцентристки ценности и кампания срещу Юнкер

Орбан подчерта, че управляващата в Полша партия "Право и справедливост" не е член на Европейската народна партия. Той добави, че е разговарял с Юнкер и Вебер в четвъртък, а неделя планира да посети Полша.

Варшава и Будапеща се заканиха да блокират всякакви санкции срещу тях заради нарушаване на върховенството на закона.

Унгарският министър-председател каза още, че премиерът на Полша Матеуш Моравецки ще посети Будапеща на националния празник на 15 март, когато Орбан ще произнесе реч.

Няма да отстъпим пред ултиматума на ЕНП, закани се партията на Орбан

Няма да отстъпим пред ултиматума на ЕНП, закани се партията на Орбан

Защитата на европейските християнски ценности и спирането на миграцията са по-важни