Главният проправителствен унгарски вестник Magyar Nemzet призова партията "Фидес" на премиера Виктор Орбан да напусне консервативната Европейска народна партия - ЕНП, като заяви, че тя е изоставила своите формиращи ценности и "не може да бъде разграничена от социалистите или либералите", съобщава Евронюз.

Унгария избира враждебността към имиграцията като основна част от кампанията си за европейски избори през май, поставяйки билбордове, в които обвиняват председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американския милиардер Джордж Сорос в заговор за унищожаване на европейската цивилизация допускайки множество мюсюлмани, пише Евронюз

ЕНП започва процедура за изключване на Орбан

ЕНП започва процедура за изключване на Орбан

Той определи членовете на ЕНП като "полезни идиоти"

"Време е Фидес да спре с унизителните пазарлъци с Европейската народна партия. Народната партия вече не е партията на Хелмут Кол", се казва в статията на унгарския ветник. 

Орбан коментира, че бившият германски канцлер е поканил "Фидес да се присъедини към ЕНП.

Вместо това "Фидес" трябва да обедини силите си с европейските националисти, предлага вестникът в статията си.

Унгария погна Юнкер и Сорос с нова кампания

Унгария погна Юнкер и Сорос с нова кампания

"Вие също имате право да знаете какво подготвя Брюксел

"Народната партия вече не защитава нациите, нито християнството, нито традиционния модел на семейството, нито каквато и да е друга европейска традиция. Народната партия се е превърнала в слуга на болния либерализъм", допълва унгарската медия.

Унгария се противопостави на исканията за извинение в сряда заради яростната критика на лидерите на ЕС, но висш правителствен съветник предложи да се търси компромис, за да се избегне изтласкването на управляващата партия от основната консервативна група в Европейския парламент.

Партията на Орбан иска да остане в ЕНП

Партията на Орбан иска да остане в ЕНП

ФИДЕС не иска да напуска Европейската народна партия

Кампанията доведе до осъждания от страна на Комисията и призив за оттеглянето на "Фидес" от ЕНП, която се събира на 20 март, за да обсъди въпроса. Но Magyar Nemzet коментира, че "Фидес" вероятно ще бъде по-добре извън тази група.

"Има само един път напред за Фидес: пътят на новия съюз. Виктор Орбан и Фидес трябва да напуснат Европейската народна партия и да сформират съюз Матео Салвини, Партията на свободата на Австрия и полската управляваща партия", коментира унгарската медия.

Статията допълва, че Орбан трябва да оглави паневропейския съюз срещу имиграцията, който е определен за единственото логично заключение на неговата политика.

Орбан с писмо до всеки унгарец срещу ЕС за миграцията

Орбан с писмо до всеки унгарец срещу ЕС за миграцията

Унгария засилва кампанията срещу европейските лидери

Управляващата партия на унгарския премиер Виктор Орбан иска да остане в рамките на Европейската народна партия, заяви високопоставен служител в четвъртък, след като главният проправителствен ежедневник призова управляващата партия да напусне консервативната група, съобщава "Ройтерс".

"Фидес е член на Европейската народна партия и иска да остане член на Европейската народна партия", заявява началникът на щаба на Орбан Гергели Гуляс на пресконференция в отговор на въпрос относно статия.

Няма да отстъпим пред ултиматума на ЕНП, закани се партията на Орбан

Няма да отстъпим пред ултиматума на ЕНП, закани се партията на Орбан

Защитата на европейските християнски ценности и спирането на миграцията са по-важни