Унгарската управляваща партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан иска да остане в дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) въпреки растящия натиск в най-голямата партия в Европейския парламент да изключи партньорите си от Будапеща, информира "Ройтерс".

Орбан отдавна е в сблъсък с Брюксел заради твърдата си политика срещу имиграцията и по други проблеми. Враждата ескалира преди изборите за Европейски парламент през май.

ЕНП започва процедура за изключване на Орбан

ЕНП започва процедура за изключване на Орбан

Той определи членовете на ЕНП като "полезни идиоти"

В понеделник Европейската народна партия е получила 12 предложения от партии от 9 страни членки на ЕС. На 20 март Европейската народна партия ще разисква за замразяване или изключване на ФИДЕС от партията.

"В Европейската народна партия се води дебат, който е съсредоточен върху въпроса за имиграцията", се казва в съобщение на ФИДЕС.

"Готови сме за дебат и да представим позицията си. ФИДЕС не иска да напуска Европейската народна партия, нашата цел е антиимиграционните сили в Европейската народна партия да укрепват", допълват от партията.

ФИДЕС счита, че защитата на християнските ценности в Европа и спирането на миграцията са по-важни от партийната дисциплина в редиците на Европейската народна партия.

ЕНП има 217 депутати в 750-местния Европейски парламент. 12 от тях идват от ФИДЕС.

Социологически проучвания показват, че ЕНП се очаква да остане най-голямата парламентарна група в ЕП след изборите през май, но с отслабени позиции. Очакванията са крайнодесните и популистки партии да се представят добре.

Проучване на Zavecz Research от февруари показва, че 32% от унгарците подкрепят ФИДЕС, няма промяна спрямо януари. Крайнодясната "Йоббик" получава 10%, социалистите са подкрепяни от 7 на сто.

Междувременно Манфред Вебер, основният кандидат на консерваторите на предстоящите евроизбори, коментира пред вестник, че Орбан трябва да прекрати анти-ЕС риториката, ако иска партията му да остане в ЕНП, информира "Ройтерс".

В интервю за "Билд" германският консерватор заяви, че той иска да направи последен опит да убеди Орбан.

"Виктор Орбан трябва незабавно и завинаги да прекрати анти-Брюксел кампаниите на правителството", призова Вебер и добави, че унгарският премиер трябва да се извини на другите партии в ЕНП и да гарантира съществуването на Централноевропейския университет в Будапеща.