Унгария е привикала служител на германското посолство, след като отбор от Бундеслигата е уволнил своя унгарски треньор на вратарите за направени антиимиграционни коментари в интервю, информира "Франс прес".

Унгарското външно министерство уточни, че уволнението от страна на "Херта"  (Берлин) във вторник на треньора на вратарите Жолт Петри "е ограничило свободното изразяване".

"Германия, подобно на Унгария, има пряк исторически опит на терор над мнението, така че опазването на основното право на свобода на изразяване е наш общ морален дълг", се казва в изявление на министерството.

В интервю за вестник Magyar Nemzet, публикувано в понеделник, 54-годишният Петри е разкритикувал остро европейската "имиграционна политика", която той нарича "израз на морален упадък".

Петри също така е разкритикувал вратаря на РБ Лайпциг и Унгария Петер Гулачи за публикуването на съобщение във "Фейсбук" през февруари, което изразява солидарност с правата на ЛГБТ и кампания за осиновяване на деца от еднополови двойки.

След като унгарските спортисти рядко коментират публично по актуални въпроси или социални проблеми, публикацията на Гулачи предизвика ожесточен дебат в Унгария и предизвика критики от поддръжници на премиера Виктор Орбан.

През последните години националистическият премиер наложи социално консервативна политическа програма, оформяйки Унгария в това, което той нарича "християнско-консервативен" бастион срещу либералните идеологии.

Няколко високопоставени министри от правителството протестираха срещу уволнението на Петри, включително началникът на кабинета на Орбан Гергели Гуляс, който го нарече "скандално".

"Германия трябва да отговори дали все още е държава на върховенството на правото, свободата на словото е европейска ценност", настоя той по време на пресконференция.

"Херта" (Берлин) отбеляза в изявление във вторник, че коментарите на Петри са нарушили ангажимента на клуба към ценностите на многообразието и толерантността и че клубът е прекратил договора на унгареца с незабавен ефект.

След уволнението си Петри заяви, че "не е нито хомофоб, нито ксенофоб" и съжалява за изявлението си относно имиграцията, като се извинява "на всички хора, които търсят убежище".