Унгария свали ветото от изявлението на страните от НАТО за Украйна, предаде радио "Свободна Европа".

Решението е взето, след като в документа по предложение на Унгария е внесена редакция за унгарското малцинство в Задкарпатието.

По думите на унгарския външен министър Петер Сиярто, унгарското предложение е било прието в последния момент, затова Будапеща е оттеглила ветото си.

Той обясни блокирането на документа с мотива, че Унгария "не е готова да жертва интересите на 150 хил. етнически унгарци в Западна Украйна заради геополитически интереси".

Унгария наложи вето на НАТО за Украйна

Унгария наложи вето на НАТО за Украйна

Отхвърли критиките, че отношенията на Унгария с Русия са твърде топли

Ветото беше наложено преди посещението на руския президент Владимир Путин в Будапеща. Новината за отблокирането на резолюцията дойде след отпътуването му от унгарската столица.

В отношенията между Будапеща и Киев се появи напрежение, след като в Украйна беше приет новият закон за езика. Съгласно документа, единствен държавен език е украинският - той е задължителен за институциите и обществените организации, но разпоредбите не засягат личните контакти на хората.

Будапеща изрази опасения, е законът накърнява правата на унгарското малцинство. Киев от своя страна увери, че страната гарантира изцяло защитата на малцинствата, а законът за езика ще разшири възможностите им да играят значима роля в украинското общество.

Столтенберг: Украйна сама ще реши за НАТО, никой отвън няма право на вето

Столтенберг: Украйна сама ще реши за НАТО, никой отвън няма право на вето

Сферите на влияние са в миналото…