НАТО подкрепя Украйна политически и практически, помагайки и да укрепи своите отбранителни институции и въоръжените си сили, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг през украинския парламент.

Пред домакините си в Киев той акцентира върху суверенното право на страната да реши дали да се присъедини към организацията - по думите му никой отвън няма право да налага вето, защото времето на сферите на влияние е останало в миналото.

"Украйна достига евроатлантическите принципи и стандарти, за да отговори на очакванията на своите граждани. Процесът на реформиране е абсолютно необходим за бъдещето на Украйна, сигурността и просперитета на вашата страна и пътя ви към бъдещо членство в НАТО." - каза още генералният секретар на Алианса, цитиран от агенция "Укринформ".

Вчера в Украйна пристигна делегация на НАТО, водена от Столтенберг.

"Украйна измина значителен път и трябва да постигне още много. НАТО ви подкрепя, защото споделяме общи ценности - любов към свободата, демокрацията, правата на човека и върховенството на закона." - подчерта генералният секретар на НАТО.

Пред депутатите той цитира стихове на украинския поет Тарас Шевченко, които бяха посрещнати с аплодисменти.

В заключение Столтенберг отбеляза, че свободата е не просто право, но и отговорност да се действа, но не заради собствения интерес, а в интерес на всички хора.

Това е втората му реч пред украинския парламент. За първи път той говори пред Върховната рада през юли 2017 г.

Столтенберг осъжда агресията на Русия в Черно море и засилва присъствието на НАТО

Столтенберг осъжда агресията на Русия в Черно море и засилва присъствието на НАТО

Румъния, България и Турция са част от НАТО, а регионът има стратегическо значение

Йенс Столтенберг подчерта пред украинските си домакини, че Украйна като суверенна държава има право да избира своята система за сигурност и увери, че вратите на НАТО остават отворени за нея.

По думите му, пътят към членството не е лек, но който се стреми към него трябва да е отдаден на тази цел и да осъществява реформи.

"В края на краищата въпросът за членството се решава от членовете Алианса и от тези, които искат да се присъединят към него, и само от тях. Никой няма право да налага вето отвън. Времето на сферите на влияние остана в миналото." - изтъкна Столтенберг.

На съвместното заседание на комисията Украйна-НАТО, което се проведе днес в Киев, беше приета декларация, в която се подчертава, че Алиансът подкрепя международните санкции срещу Русия заради агресията й срещу Украйна. В документа се казва, че сътрудничеството с Москва е невъзможно без конструктивни промени в поведението й.