Унгария започна така наречената борба за "дигитална свобода" срещу американски технологични гиганти като Facebook и Twitter, които обвинява в цензура и подозира, че могат да се намесят в парламентарните избори догодина, информира "Франс прес".

Премиерът Виктор Орбан, който ще се стреми към преизбиране, беше твърд поддръжник на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, чиито профили в социалните мрежи бяха закрити след щурмуването на сградата на Конгреса на САЩ (Капитолия) във Вашингтон на 6 януари.

Орбан подкрепя Тръмп и настоява за ненамеса във вълненията в САЩ

Орбан подкрепя Тръмп и настоява за ненамеса във вълненията в САЩ

"Това е работа на Америка"

"Всички трябва да сме подготвени за такава ситуация", коментира Габор Кубатов, заместник-председател на управляващата партия на Орбан "Фидес", визирайки забраните за профилите на Тръмп.

Вчера унгарският министър на правосъдието Джудит Варга обяви, че правителството "ще внесе закон в парламента тази пролет", целящ да ограничи влиянието на големите технологични компании.

"Те биха могли (произволно) да изключат хлебари, фризьори, пенсионери, учители, малки фирми и държавни ръководители", подчерта тя след заседание на "Комисията за дигитална свобода" на нейното министерство.

40-годишната войнствено настроена Варга обвини технологичните гиганти в "системни злоупотреби", включително "мрачни забрани", които, както твърди, ограничавали профили за политически цели.

"За да ограничи техния обхват, Facebook също така ограничава видимостта на християнски, консервативни, десни мнения", отбеляза тя в съобщение на собствената си страница във Facebook миналата седмица, като добави, че фирмите могат да бъдат санкционирани за "нелоялни търговски практики".

Twitter блокира профила на Тръмп завинаги

Twitter блокира профила на Тръмп завинаги

Заради риск от по-нататъшно подбуждане към насилие...

Тази публикация съдържа вградени туитове от основателя на Project Veritas, активистка група, която твърди, че е проникнала в технологични фирми, за да подкрепи обвиненията в антиконсервативни пристрастия.

Министерството на Варга е заявило пред АФП по имейл, че "анализира проблема вече почти година" с "многобройни известия, стигнали до министерството, доказващи, че публикациите на определени потребители са били ограничени без никакво известие или обяснение".

След като "Фидес" е с изравнени сили в социологическите проучвания с опозиционен алианс преди изборите, насрочени за април 2022 г., забраните за профилите на Тръмп изплашиха партията, казва Агостон Мраз, анализатор от мозъчния тръст Nezopont.

"У "Фидес" има страх, че без регулация може да се случи нещо в навечерието на изборите, че ако Facebook може да забрани Тръмп, тогава защо не и Орбан", коментира Мраз.

И въпреки че правителството контролира строго държавните медии, а приближени на Орбан управляват големи части от частния медиен сектор, социалните мрежи остават до голяма степен неподчинена територия.

"Орбан отдавна осъзна колко важна е регулацията на медиите в политиката, сега е ред на социалните мрежи", отбелязва Мраз.

Унгарското правителство е последното, което призовава американски интернет гиганти да се изправят пред повече регулация.

Ръководствата на социалните мрежи се аргументираха, че Тръмп е можел да използва профилите си, за да подбуди още размирици, но критици като германския канцлер Ангела Меркел определиха забраните като "проблематични".

ЕС също предложи ограничаване на социалните мрежи, но може да отнеме години да влязат в сила нови закони, което накара Унгария и нейния близък съюзник Полша, и двете ръководени от десни правителства, да действат по-скоро.

По-рано този месец Варшава внесе проектозакон за налагане на тежки глоби на технологични гиганти и ограничаване на правомощията им да изтриват съдържание или да налагат забрани на потребителите, като сайтовете имат право да го правят само ако публикациите нарушават полското законодателство.