Унгарски служител по сигурността изстреля три предупредителни изстрела рано тази сутрин, след като около 60 мигранти се опитват да пробият път през контролно-пропускателен пункт на южната граница на държавата-членка на ЕС със Сърбия, съобщава полицията, цитирана от "Ройтерс".

Никой не е ранен при инцидента, коментира говорителят Силвия Сабо. Полицията съобщава, че групата се е опитала да влезе в Европейския съюз на пункта "Рошке" около 4 и 30 часа, като принуждават служител по сигурността да стреля.

Пунктът е място на мащабни бунтове в разгара на мигрантската криза в Европа през 2015 г., когато полицията се сблъска със стотици, които се опитват да пробият границата на ЕС.

По-късно премиерът Виктор Орбан нареди издигането на стоманена ограда по границата на Унгария, ограничавайки пристигащите. Но трафикът на мигранти започна да се увеличава отново в края на миналата година и в момента има няколко стотици опити за незаконни преминавания седмично.

По-голямата част от групата във вторник не успява да премине границата, а четиримата, които успяват да влязат в Унгария са хванати, коментира полицията и допълва, че пунктът е затворен.

По-големият магистрален контролно-пропускателен пункт за международен пътнически и товарен трафик на "Рошке" остава отворен, заяви полицията.

Нараснал е броят на мигрантите, влизащи в Европа от Турция през 2019 г.

Нараснал е броят на мигрантите, влизащи в Европа от Турция през 2019 г.

Повече от 82 000 мигранти са се опитали да влязат в Европа без разрешение