Унгарският премиер Виктор Орбан заяви пред управляващата си партия Фидес, че санкциите срещу Русия, наложени от Европейския съюз, трябва да бъдат отменени. Това съобщи проправителственият всекидневник Magyar Nemzet, цитиран от Ройтерс.

Правителственият говорител Золтан Ковач потвърди коментарите в имейл отговор до Ройтерс.

Орбан, остър критик на санкциите на ЕС срещу Москва заради нейната инвазия в Украйна, направи забележките на среща при закрити врата на членовете на своята партия, преди началото на есенния политически сезон.

Magyar Nemzet цитира думите на Орбан (без да посочва източник), че санкциите на ЕС са повишили цените на газа и инфлацията и ако тези мерки бъдат отменени, цените на газа ще паднат с 50% незабавно, докато инфлацията също ще падне.

Без санкции Европа би могла да възвърне силата си и да избегне надвиснала рецесия. Орбан повтори предишната си позиция, че санкциите нараняват Европа повече от Русия.

На страницата си във Фейсбук Орбан публикува от партийното събрание:

"Санкциите на Брюксел тласнаха Европа в енергийна криза."

През юли Орбан заяви, че ЕС се е "прострелял в белите дробове" с необмислени икономически санкции срещу Русия, които, освен ако не бъдат отменени, рискуват да унищожат европейската икономика.

Орбан: ЕС да си преосмисли санкциите - опитите за отслабване на Русия се провалиха

Орбан: ЕС да си преосмисли санкциите - опитите за отслабване на Русия се провалиха

Унгария щяла да има достатъчно газ през зимата