Италианският премиер Матео Ренци обвини тези, които желаят да унищожат Шенгенското пространство, че искат да унищожат Европа и предупреди, че Италия няма да допусне това, съобщава "Франс прес", уточнявайки, че изявлението на Ренци идва само ден след срещата в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел заради кризата с мигрантите.

Италианският премиер е говорил на остров Вентотене, където през Втората световна война двама души в тогавашна фашистка Италия съставиха манифест за федерация от европейски държави, смятан за основа на движението за обединяване, възникнало по-късно в Европа.

"Днес, в един толкова тежък момент за Европа, решихме да се върнем тук, откъдето е тръгнало всичко, и да почетем вероятно най-трудните времена в историята на европейската идентичност", изтъкнал Ренци.

Във време на война е имало няколко мечтатели, притежавали куража, страстта и силата да си представят Съединени европейски щати - Европа като пространство на мир, допълни той.

Припомняме, шест от 26-те страни в Шенгенското пространство възстановиха временно контрола по границите си без обаче да ги затварят.