Двете управляващи партии в Северна Македония на 1 март предлагат общ кандидат, който да се кандидатира за президент на предстоящите избори, заяви лидер на коалиционния партньор, съобщава "Интелинюз".

Съобщението разсейва слухове за криза в коалицията между Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) и партньорът - етническият албански Демократичен съюз за интеграция (ДСИ). Двете партии са на власт от края на май 2017 година.

Решението за кандидатстване с един кандидат е взето на среща между лидера на СДСМ и премиера Зоран Заев и лидера на ДСИ Али Ахмети.

Парламентът на Северна Македония спира работа от 1 април

Парламентът на Северна Македония спира работа от 1 април

Заради изборната кампания…

Македония ще проведе първия тур на президентските избори на 21 април. Това ще бъде шестият президентски вот в страната. Новият президент ще замени Георге Иванов, бивш професор по право, който беше подкрепен от вече опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ. Иванов е с два петгодишни мандата.

"Ние се съгласихме да излезем с общ кандидат на предстоящите избори", заяви Ахмети.

Досега се разпространяваха слухове за криза в коалицията, след като председателят на парламента Талат Джафери от ДСИ прекъсна сесия на парламента на 24 февруари, на която депутатите трябваше да гласуват за премахване на имунитета на бившия председател на парламента Трайко Веляновски, така че че той може да бъде съден.

В Северна Македония арестуваха бившия председател на парламента и министри

В Северна Македония арестуваха бившия председател на парламента и министри

За терористичен заговор с нападението над парламента през 2017 година

Веляновски бе обвинен, че е един от организаторите на парламентарното насилие през април 2017 г., в което бяха ранени 100 души, но е освободен поради имунитета, който има като депутат. Той отрича да е един от организаторите.

Сесията приключи без премахване на имунитета на Веляновски. СДСМ бойкотира заседанията на парламента за няколко дни.

Джафери коментира, че е действал в съответствие с процедурите, тъй като парламентарната комисия по въпросите на имунитета не е препоръчала премахването на имунитета на Веляновски, тъй като има еднакъв брой гласували с "да" и "не".

И двете правителствени партии отрекоха криза в коалицията.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ вече предложи на Гордана Силяновска-Давкова, професор по право, за свой кандидат за президент.

Груевски: Албанец за кратко ще бъде президент на Македония

Груевски: Албанец за кратко ще бъде президент на Македония

Той счита, че във вакуума на президентските избори, Джафери може да подписва всичко