Управляващата партия в Азербайджан вероятно ще има пълно мнозинство в следващия парламент, макар и с по-малко места. Това става ясно от exit poll след проведените неделя предсрочните парламентарни избори, свикани от президента Илхам Алиев, съобщава "Ройтерс".

Проучването, проведено от Oracle Advisory Group, каза, че партията на Алиев Нови Азербайджан може да спечели 63 от 125 места, което е спад от 69 в предишния парламент.

Снимка 680921

Източник: EPA/БГНЕС

Десетки други кандидати, които се явиха на вота като са независими, на практика подкрепят правителството, има и второстепенни проправителствени партии.

Това бяха първите парламентарни избори, след като Азербайджан организира светкавична офанзива преди година, за да си върне отцепилата се територия Карабах. Там етническите арменци се радваха на фактическа независимост в продължение на три десетилетия след разпадането на Съветския съюз.

Армения и Азербайджан са близо до мирно споразумение

Армения и Азербайджан са близо до мирно споразумение

Арменският премиер посочи 13 точки, които са изцяло съгласувани с Азербайджан

Алиев, който е на власт от 2003 г., побърза да се възползва от тази победа и спечели пети президентски мандат през февруари с повече от 92% от гласовете, според изборните власти.

Армения обвини Баку в етническо прочистване в Карабах, след като почти всичките му над 100 000 етнически арменци напуснаха района.

Азербайджан отрече това обвинение. Тя възстановява региона и го заселва с азербайджанци, избягали по време на война с Армения през 90-те години. Централната избирателна комисия съобщи, че около 42 000 души в Карабах са регистрирани да гласуват в неделя.

Опозиционната партия Мусават участва в изборите за първи път от 15 години, след като бойкотира предишни състезания. Според екзитпола няма да спечели никакви места.

Нейният лидер Ариф Гаджили каза пред Ройтерс, че не вярва, че вотът ще бъде честен, но партията се кандидатира, за да "активизира политическата атмосфера в страната".

Алиев печели изборите в Азербайджан

Алиев печели изборите в Азербайджан

Според екзитпол

"Изборите не протичат в демократични условия", каза той.

Депутатите от опозицията в досегашния парламент са лоялни на Алиев, но някои опоненти извън парламента казват, че са били преследвани.

Те посочват арестите на редица независими журналисти и политически активисти, които насочиха международното внимание към спазването на човешките права в Азербайджан. Това се случва, докато страната производител на петрол се подготвя да бъде домакин на тазгодишната среща на върха за климата COP29 в Баку през ноември.

Илхам Алиев свика предсрочни президентски избори в Азербайджан

Илхам Алиев свика предсрочни президентски избори в Азербайджан

Очакванията са той да ги спечели лесно

Алиев отхвърли критиките за арестите, като каза, че Азербайджан трябва да се защити от "външни негативни влияния".