Управляващите в Молдова се съгласиха да започнат преговори с лидерите на протестиращите след големия протест вчера, предаде ТАСС.

Сред тях са Игор Додон, лидер на социалистите, Ренато Усати от "Нашата партия" и Андрей Нъстасе от Гражданска платформа "Достойнство и справедливост". Те бяха сред организаторите на големите антиправителствени демонстрации през лятото.

Преговорите текат в президентския дворец.

Хиляди демонстранти са се събрали около сградата.

В центъра на молдовската столица Кишинев вчера се разразиха безредици, протестиращи нахлуха в сградата на парламента, предадоха информационните агенции.
Съобщава се, че в акцията участват няколко хиляди души, привърженици на лявата опозиция.

По-рано депутатите одобриха програмата за реформи на новото правителство с премиер Павел Филип, както и състава на кабинета. Тя беше подкрепена от 57 депутати от общо 101. 

Впоследствие беше съобщено, че президентът на страната Николай Тимофти е подписал указа за утвърждаване на новото правителство.

При гласуването в парламента социалистическата партия да блокира парламентарната трибуна, като се опитаха да осуетят провеждането на заседанието. Поради това премиерът огласи състава на правителството и програмата от заседателната зала. 

Припомняме, Молдова остана без правителство на 29 октомври миналата година, когато правителството, оглавявано от представителя на Либерално-демократическата партия Валерий Стрелец подаде оставка.