Управляващата партия в Полша "Право и справедливост" може да замени премиера Беата Шидло през следващата седмица с финансовия министър Матеуш Моравецки като част от дългоочаквания ремонт на правителството, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на четирима източници.

54-годишната Шидло, която е един от най-популярните политици в Полша и заема поста от 2 години, заяви през ноември, че ще има промени в правителството, с което да се отбележи средата на управленския мандат.

"В началото на следващата седмица най-вероятно ще има промени в правителството", разкрил високопоставен източник от "Право и справедливост", пожелал да остане анонимен. Той допълнил: "Всичко сочи, че Матеуш Моравецки ще стане новият министър-председател."

Трима други източници от "Право и справедливост" и от правителството са потвърдили информацията, като правителствен служител е посочил, че "окончателното решение все още не е взето".

"Ройтерс" не са могли да се доберат до говорителя на правителството за коментар по темата.

49-годишният Моравецки, който също така е и вицепремиер, масово е смятан за "галеник" на Ярослав Качински, който е председател на "Право и справедливост" и най-влиятелният политик в Полша, докато Шидло няма пълното доверие на партийния началник, твърдят наблюдатели.

След като се присъедини към правителството на "Право и справедливост" Моравецки, който е бивш банков главен изпълнителен директор, обеща инвестиции в икономиката в размер на милиарди евро.

Ала публичните инвестиции се понижиха и бавно се възстановяват чак през тази година, като са все още под очакванията. Частните инвестиции са в застой, като компаниите се притесняват от данъчната тежест и променящата се правна рамка като фактори, които ги възпрепятстват да засилят вложенията.

Премиерът и Моравецки се борят за контрол над най-големите държавни компании, като конфликтът стана публично достояние по-рано тази година по време на процеса на избор на главен изпълнителен директор на най-голямата застрахователна компания в Централна Европа - PZU.