Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в специално изявление в понеделник вечерта приветства споразумението за удължаване на паузата във военните действия между Израел и Хамас с два дни, предаде АФП.

"Още веднъж призовавам терористите от Хамас да освободят всички заложници, взети по време на ужасяващата атака на 7 октомври. През последните четири дни беше окуражаващо да видим освобождаването на първите израелски заложници, както и на заложници от други националности ", каза шефът на ЕК.

Тя също така приветства "значителното увеличение на доставките на хуманитарна помощ за палестинските цивилни в Газа, станало възможно благодарение на тази пауза в битките".

"Споразумението, постигнато днес, разширява този прозорец на надежда, позволявайки на повече цивилни в ивицата Газа да имат достъп до помощта, от която се нуждаят", каза Фон дер Лайен.

Френски военен кораб с болница на борда пристигна в Египет

Френски военен кораб с болница на борда пристигна в Египет

Акция на Елисейския дворец

Председателят на ЕК благодари на "всички страни, участващи в осигуряването на това важно ново споразумение".

"По-специално, бих искал да благодаря на властите на Катар, Египет и Съединените щати за техните неуморни дипломатически усилия за постигане на тази сделка. Европейският съюз ще продължи да поддържа тесни контакти с всички международни партньори, за да постигне политическо решение, което ще гарантира мирно съжителство между израелци и палестинци въз основа на решението за две държави", отбеляза фон дер Лайен.