Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в петък призова Израел и Иран да избягват ескалация на продължаващото напрежение след съобщенията за израелска атака срещу Иран, предава Анадолската агенция (АА).

"Трябва да направим всичко възможно всички страни да се въздържат от ескалацията в този регион", каза фон дер Лайен по време на съвместния си брифинг с финландския премиер Петери Орпо.

"Абсолютно необходимо е регионът да остане стабилен и всички страни да се въздържат от по-нататъшни действия", добави тя.

Звуци от тежки експлозии се чуха в най-малко два ирански града в ранните часове на петък сутринта на фона на предполагаема израелска атака в Иран.

Иранските власти обаче омаловажиха инцидентите и казаха, че звукът от експлозии в централния ирански град Исфахан и северозападния град Тебриз е резултат от стрелба на ирански системи за противовъздушна отбрана по "подозрителни обекти", както съобщават държавните медии.

Иран твърди, че всички военни и ядрени съоръжения, разположени в и около град Исфахан, са безопасни и не са причинени щети.

Израел отвърна на Иран
Обновена

Израел отвърна на Иран

Това се случва дни, след като Иран нанесе ударите с дрон срещу Израел

Веднага след съобщенията за експлозиите полетите до градовете Исфахан и Шираз от Техеран бяха спрени.

По-късно полетите бяха възобновени на международното летище Имам Хомейни и международното летище Мехрабад, според иранската компания за летища и аеронавигация.

Експлозиите дойдоха на фона на засиленото напрежение между Иран и Израел след атаката от Техеран в събота, която Иран каза, че е в отговор на атаката на 1 април срещу иранското консулство в Сирия.

Израел обеща военен отговор на иранската атака през уикенда, въпреки че много западни страни призовават за сдържаност и деескалация на напрежението.

Западни дипломати са предали чрез Турция послание за деескалация към Иран

Западни дипломати са предали чрез Турция послание за деескалация към Иран

Това е станало преди сутрешната атака на Израел срещу ирански обекти